Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Macrons oväntade drag – chanslös i underhuset?

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 15.01 | Publicerad 13.26

Michel Barnier. Arkivbild.

Frankrikes president Emmanuel Macron har utsett EU- och brexit-veteranen Michel Barnier till ny fransk premiärminister. Beskedet kommer efter två månaders dödläge. Men vänstern dömer ut en ny regerings chanser att godkännas av underhuset.

– Valet är stulet.

Det är yttervänsterledaren Jean-Luc Mélenchons omedelbara reaktion på Macrons val.

Mélenchon företräder vänsteralliansen NFP, som blev störst i sommarens nyval. Därför måste vänstern få välja regeringschef, menar NFP, även om Frankrikes konstitution säger att presidenten kan utse vem som helst.

Omöjlig ekvation

I andra änden av det politiska spektrat är ytterhögerledaren Marine Le Pen mer positiv – Barnier kommer att bedömas baserat på sin politik, är beskedet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Reaktionerna är inte oväntade eftersom 73-årige Barnier har en högerbakgrund. Men de minskar samtidigt utsikterna till att den franska regeringsfrågan är löst.

Macron har stått inför en till synes omöjlig ekvation sedan hans mittenläger förlorat sin majoritet i valet. NFP kräver en premiärminister från sin sida. Men många i resten av det politiska spektrat, däribland ytterhögerpartiet RN, vägrar acceptera någon från vänstern.

Låg profil

Det har dock synts sprickor i den brokiga vänsterns enighet, och uppenbarligen hoppas Macron kunna utnyttja dem till att skrapa ihop tillräckligt många röster för att Barniers styre inte ska fällas i underhuset, nationalförsamlingen.

Barnier kom in ganska sent bland toppnamnen, sedan många andra förts fram men ratats av olika partier. Han är för omvärlden mest känd som EU:s förhandlare inför Storbritanniens utträde, brexit. Men efter det har han de senaste åren hållit en låg profil.