Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Två sjukhus i Gaza larmar: ”Kan sluta fungera”

Uppdaterad 20.39 | Publicerad 19.57

Två av de ytterst få ännu fungerande sjukhusen i Gaza slog larm på måndagsmorgonen.

Båda kan sluta fungera inom 48 timmar på grund av bränslebrist.

– Det kan leda till att dussintals för tidigt födda barn dör, säger sjukhusdirektör Hussam Abu Sofia till al-Jazeera.

Följ ämnen
Israel

31 av 36 sjukhus i Gaza har raserats av Israel. Nu larmar två av de fem kvarvarande sjukhusen om att de snart kan upphöra att fungera, enligt al-Jazeera.

”48 timmar kvar”

Sjukhusdirektör Hussam Abu Safia vid Kamal Adwan-sjukhuset säger till den qatariska nyhetskanalen:

– Sjukhuset och ambulanserna kommer att sluta fungera inom 48 timmar på grund av bränslebrist och brist på oumbärliga mediciner. Bränslebristen vid intensiv- och neonatalvårdsavdelningen kan leda till att dussintals barn dör.

En skadad patient får vård på Indonesian-sjukhuset i Gaza.

Även Marwan al-Sultan, sjukhusdirektör vid Indonesian-sjukhuset i Gaza, säger till Aljazeera att bränslebristen är stor:

– Bristen på bränsle och mediciner utgör ett hot som kan tvinga sjukhuset att stoppa alla operationer om 48 timmar. Patienter riskerar att dö, säger al-Sultan.

Över 14 000 barn döda

Sedan Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober har 14 100 barn dött och 12 320 barn skadats i Gaza i samband med israeliska attacker, rapporterar Le Monde Diplomatique.

Ett ljus i mörkret var världshälsoorganisationen WHO:s rapporter i förra veckan om att 161 030 barn yngre än tio år hade poliovaccinerats på två dagar – 5 000 fler än väntat, enligt BBC. Hittills har 446 000 barn vaccinerats – målet är 640 000 , enligt Unrwa.

Vaccineringarna mot polio – som fortfarande pågår i samband med tillfälliga vapenvilor – blev nödvändiga sedan Gaza nyligen hade sitt första fall av polio på 25 år, då ett spädbarn blev delvis förlamat.

Alla skolor är stängda

Situationen för barnen på den lilla landremsan är fruktansvärd inte bara ur hälsosynpunkt. Minst 625 000 elever i Gaza fick ingen skolstart förra veckan, eftersom alla skolor är stängda. 37-åriga Lina al-Saadi lever i ett tält i Gaza City med sina fyra barn. De tillbringar sina dagar med att leka i sanden eller leta efter dricksvatten:

– Det som gör mig allra mest ledsen är tanken på min dotter, Kenzi, som skulle ha börjat i första klass nu. Jag tänker på hur hennes skoluniform skulle ha sett ut och vad jag skulle ha gjort med hennes hår varje morgon för att göra henne vacker, säger Lina al-Saadi till al-Jazira.

Minst 9 839 elever och 411 lärare har dött i kriget mellan Israel och Hamas, enligt nyhetskanalen.