Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Anita, Annette

Experter: Netanyahu kommer inte backa

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-09-08 13.50

Protesterna i Israel fortsätter att växa och på lördagen samlades enligt uppgift en halv miljon människor i Tel Aviv för att demonstrera.

Men premiärminister Benjamin Netanyahu ser inte ut att böja sig för trycket, enligt två Mellanösternexperter.

500 000 människor deltog enligt arrangörens uppskattning i lördagskvällens demonstration utanför arméns högkvarter. Kravet: att regeringen ingår avtal med terrorstämplade Hamas om eldupphör för att få hem gisslan.

Stämmer uppgiften är demonstrationen den största i landets historia, enligt The Times of Israel.

– Det är uppenbart att det faktum att de här sex gisslan dödades på det sätt som de gjorde verkligen har satt i gång mycket kraftfullare protester, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

Mördade gisslan

Det var den 1 september som Israel meddelade att man funnit kvarlevorna från sex mördade personer ur gisslan i tunnlar under Gaza, där samtliga skjutits ihjäl på nära håll. Netanyahu har beskrivet det som ”avrättningar” då de ska ha skjutits i bakhuvudet.

– De som protesterar menar att detta tydligt visar att man inte kommer att få loss gisslan genom att fortsätta kriget, säger Schierenbeck.

Även Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, konstaterar att ”snöbollen rullar vidare och blir större och större”. Han lyfter att protesterna enligt opinionsundersökningar har stort stöd hos allmänheten.

– Men vad kan proteströrelsen göra med det här folkliga stödet? Inte särskilt mycket, säger Persson.

Så länge regeringen inte ser ut att spricka inifrån behöver inte Netanyahu böja sig. Och trots protesterna finns det inget som pekar på det, anser både Persson och Schierenbeck.

– Det är svårt att säga vad som kommer att hända, man jag tror inte att protesterna kommer att avta inom den närmaste tiden och jag har svårt att se regeringen falla. Med stor sannolikhet kommer det att fortsätta på samma sätt, säger Isabell Schierenbeck.

USA-valet

Netanyahu själv har tydligt signalerat att han inte kommer att ändra sig och sluta ett avtal om eldupphör med Hamas, trots att han vanligtvis är mån om att följa opinionen, säger Anders Persson.

Möjligen handlar det om att han till varje pris vill behålla sin regeringskoalition, men det kan också handla om att han inväntar USA-valet där han hoppas hamna på god fot med den nya presidenten, säger Persson.

– Varför spendera politiskt kapital på en ”lam anka” som Biden när man kan vänta två månader och spendera det på en vinnande häst? Då kan han ändra sig och börja vända blad.