Soldaten mot diplomaten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-13

Så tycker kandidaterna om Irak, Mellanöstern och Afghanistan

Barack Obama och John McCain är enade i två saker: al-Qaida är USA:s fiende nummer ett och Usama bin Ladin måste oskadliggöras

Men i frågan om Irakkriget står de långt från varandra.

Utrikes- och säkerhetspolitik:

John McCain är krigsveteranen vars valspråk lyder ”Country first”. Trots att USA:s invånare är trötta på kriget i Irak är det John McCain som har högst trovärdighet i utrikespolitiken, visar flera mätningar. McCain upprepar ofta i sina tal att USA:s militär måste bli ännu effektivare för att möta ett ökande hot från terrorister och andra militärmakter.

Barack Obama förespråkar genomgående diplomatiska lösningar, förutom i jakten på al-Qaida där han anser att all fokus ska riktas mot Afghanistan och även bergstrakterna i Pakistan.

Även Barack Obama anser att USA ska behålla sin position som världens största och mest effektiva krigsmaskin och utlovar större satsningar på bland annat specialstyrkor.

Invasionen av Irak:

Redan efter det första Gulfkriget började John McCain förespråka en invasion av Irak och avsättande av Saddam Hussein.

”Att vänta på att våra fiender kommer till oss är lika med självmord sa McCain i oktober 2002. ”

Barack Obama motsatte sig invasionen av Irak 2002.

”Jag motsätter mig inte alla krig, men jag motsätter mig ett förhastat och dumt krig.”

Senaste årets ökade truppnärvaro:

McCain gav sitt fulla stöd till Bush-administrationen när den beslutade att skicka 30 000 nya soldater till Irak i början av 2007. Enligt John McCain fanns det inget annat alternativ om inte situationen i Bagdad skulle förvärras och USA riskera att förlora kriget.

Barack Obama motsatte sig beslutet om ökad truppnärvaro. Tillsammans med sin vicepresidentkandidat Joe Biden förespråkar han istället en ökad diplomatisk insats i Irak samtidigt som truppnärvaron gradvis ska minskas.

Tillbakadragandet av trupperna:

John McCain har tidigare vägrat att sätta en tidtabell för när de amerikanska trupperna ska vara ute ur Irak. Han har sagt att det är en militär bedömning som helt och hållet beror på situationen på plats.

I juli i år ändrade presidentkandidaten attityd och började tala om ett tillbakadragande inom 16 månader förutsatt att det inte uppstår nya militära spänningar i landet.

Barack Obama har under hela sin valkampanj sagt att den militära huvudstyrkan ska vara ute ur Irak 16 månader efter att han blir USA:s president.

Liksom McCain anser Obama att en mindre styrka ska vara kvar i landet. Styrkans fokus ska vara fortsatt jakt på al-Qaida-fraktioner i landet, samt att skydda den amerikanska ambassaden.

Förhandlingar med Iran:

McCain kan inte tänka sig att förhandla med Iran så länge landet inte är öppet om sin kärnvapenpolicy. Han refererar i sitt ställningstagande till att Iran utgör ett ständigt hot mot USA:s allierade Israel.

McCain har flera gånger kritiserat Obama för att ha en allt för öppen hållning gentemot Iran.

”Att förhandla med Iran, som kallar Israel ett stinkande lik och uppmanar terrorister att attackera USA kommer inte övertyga Iran om att ge upp sitt kärnvapenprogram”, är ett av McCains spetsigaste uttalanden mot Obama.

Obama har sagt att han är beredd att möta Irans president Mahmoud Ahmadinejad angående det iranska kärnkraftsprogrammet. Om Bushadministrationens policy att vägra sätta sig vid ett förhandlingsbord med Iran har han sagt: ”Bushs Iranpolitik är ett fullständigt misslyckande och det är exakt samma politik vi kan vänta oss av McCain.”

Kriget i Afghanistan:

John McCain förespråkar ökad truppnärvaro i Afghanistan, men specifiserar inte hur många soldater som ska sändas dit. Han stöder Bushadministrationens beslut att flytta trupper från Irak till Afghanistan under 2009, förutsatt att situationen i Irak är stabil. Han har också uppmanat andra Natoländer och EU-länder att bidra med ökad militär närvaro i Afghanistan.

Obama vill utöka antalet soldater med 7 000 till de redan 36 000 som är på plats i landet. Han vill omgruppera stora delar av trupperna i Irak till Afghanistan.

Obama har även förespråkat militära angrepp på pakistansk mark i syfte att slå ut terrorbaser

ANNONS