Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Sverige får vaccin mot apkoppor

TT

Publicerad 2022-07-19

Apkoppevirus sett i elektronmikroskop. Arkivbild.

Sverige har nu mottagit ett begränsat antal doser med ett vaccin mot apkoppor, uppger Folkhälsomyndigheten.

Enligt EU:s kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet har EU köpt in över 160 000 vaccindoser de senaste veckorna.

Vaccindoserna kommer att ges till personer som har utsatts för viruset. Vaccination är som enskild åtgärd inte tillräckligt för att bryta smittspridningen och övriga smittskyddsåtgärder är därför fortsatt viktiga, uppger Folkhälsomyndigheten (FHM).

Global vaccinbrist

Det råder en global brist på vaccinet och fördelningen till europeiska länder har gjorts utifrån befolkningsmängd och distribueras solidariskt till EU-länderna.

”Det allra viktigaste för att bromsa den ökande smittspridningen är tidig identifiering av fall, smittspårning och förhållningsregler för konstaterade fall så att smittan inte förs vidare. Vaccinet är en del i smittskyddsarbetet men kan inte ersätta andra smittskyddsåtgärder”, uppger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

Vaccindoserna kommer i första hand att distribueras till Stockholm, Göteborg och Malmö men Folkhälsomyndigheten kommer att ha vaccin även till andra regioner. Doserna kan räcka till ungefär 1 500 personer beroende på hur de används.

Spridningen i världen

I början av juli rapporterade den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC att över 5 000 människor under våren och sommaren insjuknat i 51 länder där sjukdomen inte tidigare funnits. Av dessa finns 90 procent i Europa, där 31 länder har inrapporterat fall av apkoppor.

Stella Kyriakides, EU-kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet, uppger för TT att EU köpt in över 160 000 vaccindoser de senaste veckorna.

”Jag är oroad över det ökande antalet rapporterade fall av apkoppor inom EU och globalt. Vi har snart 8 000 fall inom EU”, skriver hon.

Fram till maj i år hade apkoppor såvitt känt aldrig orsakat stora utbrott utanför delar av centrala och västra Afrika, där sjukdomen har funnits i årtionden.

Men i det senaste utbrottet har 1 800 misstänkta fall registrerats i Afrika och sjukdomen har spridits till afrikanska länder där den tidigare inte har funnits, som Sydafrika, Ghana och Marocko.

Över 90 procent av de misstänkta fallen finns dock i Kongo-Kinshasa och Nigeria.

Smitta i större städer

De flesta fall av apkoppor i Europa har registrerats i större städer. Det gäller även i Sverige, där de flesta fall konstaterats i Stockholmstrakten.

I Sverige har de flesta fallen koppling till resor, men cirka 40 procent av de inrapporterade fallen har blivit smittade här hemma. Sammanlagt 58 fall i Sverige hade registrerats i mitten av förra veckan, varav 48 fall i Region Stockholm.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln