Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Kommunal om förslag: ”Självklart välkommet”

Publicerad 2014-05-10

Socialdemokraterna föreslår att anställda inom välfärden ska erbjudas heltidsjobb.

På tiden, enligt fackförbundet Kommunal, som välkomnar förslaget.

– Det svarar väl mot förslag vi haft under många år, säger ordförande Annelie Nordström.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om missnöje hos bland andra Kommunal om att Socialdemokraternas jobbsatsningar som inte varit tillräckligt fokuserade på jämställdhet.

Efter lördagens utspel är tongångarna annorlunda.

– Det är välkommet att man kommer med någonting och att det är något väldigt bra. Förslaget tar också upp mer resurser till välfärden såväl som heltidsanställningar i hela välfärdssektorn – också den privata – genom ett nationellt kollektivavtal. Jag ser verkligen fram emot en framtida förhandlingsframställan, säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal.

Tagit för lång tid

Redan när Stefan Löfven och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson presenterade ett tiopunktsprogram för ordning och reda på arbetsmarknaden kom kritik om att det inte fanns tillräcklig jämställdshetsfokus i förslagen.

En tydligare sådan har varit efterlängtad, vilket även Stefan Löfven medhållit.

– Jag tycker också att det tagit för lång tid. Vi har försökt arbeta successivt för att få till det. Många kommuner är också pressade. Efter snart åtta år med borgerlig regering har det varit väldigt tufft ekonomiskt. Vi vet att när Borg och Reinfeldt suttit och skrutit om de offentliga finanser i staten, så har kommunerna fått ökade kostnader. Inte minst av ökade socialbidragskostnader för att många är arbetslösa. Fler människor får inte ersättning för arbetslöshetsförsäkringen och då har kommunerna fått tagit kostnaden, säger Löfven till Aftonbladet.

Annelie Nordström håller med om att det borde presenterats tidigare.

– Det hade varit väldigt mycket bättre om man redan i mars klivit ut för att få det på agendan, istället för att backa in i det, som man får känslan av att de gör nu. Men självklart är det välkommet, säger hon.

M positiva

Även Moderaterna visar en viss positiv inställning till förslaget och partisekreteraren Kent Persson uppger för TT att han uppmanat M-ledda kommuner att ge kommunal- och landstingsanställda rätt till heltid.

– Det jag är förvånad över är att Stefan Löfven med detta besked överger den svenska modellen, det vill säga där arbetsmarknadens parter sköter den här typen av förhandlingar när det handlar om kollektivavtal. Nu vill han helt plötsligt att politiken ska sköta det och det hänger inte ihop, säger Persson till TT.