Nu står Löfven i strid med kvinnorna
Publicerad 2014-04-30
Nu reser sig kvinnorna – mot Stefan Löfven.
De kvinnodominerade facken Kommunal, Handels och HRF trycker på om ordning och reda även för sina medlemmar.
Den interna konflikten i arbetarrörelsen har rasat i flera månader.
– Det pågår en diskussion, vi tycker att tiopunktsprogrammet behöver kompletteras, säger Ella Niia, HRF:s ordförande.
Sedan Stefan Löfven tog över som partiledare för Socialdemokraterna har det i stort sett varit lugnt. När strider blossat upp har de avvärjts innan de hunnit växa i styrka.
Facken kräver mer
Men lagom till första maj, arbetarrörelsens egen dag, kan Aftonbladet avslöja att S-ledaren hamnat i luven på Kommunal, Handels och HRF. Det är fackförbund vars medlemmar till största delen är lågavlönade kvinnor i vården, handeln och på hotell och restauranger.
Facken är missnöjda med den uppgörelse om tio punkter för ordning och reda på arbetsmarknaden som Stefan Löfven presenterade före jul tillsammans med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson – och kräver mer.
– Den är bra, men riktar sig bara till männen, säger en fackkälla.
”Ligger på Löfven”
I flera månader har de kvinnligt dominerade förbunden kämpat för att få till ett handslag med Löfven, före riksdagsvalet i höst. I förhandlingarna har de riktat in sig på rätt till heltid, slopa visstidsanställningar och färre delade turer.
– Kommunal, Handels och HRF ligger på Löfven stenhårt, men partiet landar aldrig i något. Så nu är det en rejäl schism, säger en LO-källa.
Kan bli konfliktfyllt
Hittills har förbunden fått kalla handen. Åtgärderna har ansetts för dyra och upp till arbetsmarknadens parter att lösa.
Även inom S finns en irritation över hur Stefan Löfven hanterat frågan. En av hans partikamrater beskriver det som att ”han är helt tondöv”.
Facken nöjer sig dock inte med partiledningens förklaringar.
De menar att kvinnosatsningarna inte behöver bli särskilt dyra. Det som krävs är att Löfven vågar visar politisk vilja för framtiden. Annars, påpekar facken, riskerar det att bli konfliktfyllt inför 2016 när avtalen för förbundens hundratusentals medlemmar ska omförhandlas.
”Pågår diskussion”
Ella Niia är ordförande i Hotell- och restaurangfacket. Hon bekräftar förhandlingarna, men tonar ner konflikten med S. Hon menar att det ”pågår en diskussion”.
– Tiopunktsprogrammet behöver kompletteras och byggas ut med frågor som är specifika för kvinnodominerade yrken, säger hon.
Aftonbladet har ringt runt i S, facken och näringslivet inför första maj.
I samtalen lyfter många att de upplever att partiet slagit in på rätt väg under Stefan Löfven. Christoffer Bernsköld, vice ordförande i S Östergötland är en av dem. Han betonar vikten av att partiet fortsätter att beskriva hur man vill förbättra sjukvården, skolan och jobbpolitiken.
– Om man är orolig för något är det att ledningen ska bli stressad för att partiet inte lyfter tillräckligt fort i opinionen. Strategin de lagt är bra, om de orkar hålla i den, och inte börjar göra utspel bara för att synas, säger han.
Löfven: Bra med diskussion
Stefan Löfven var på morgonen gäst hos SVT. Han fick frågor om Aftonbladets avslöjande om konflikten med kvinnorna.
– Ella Niia säger att det pågår en diskussion och att det är bra. Jag tycker också att det är bra, att de har förväntningar på oss, sa han i morgonsoffan.
S-ledaren menade dessutom att partiet redan nu tittar över vad man kan göra, kommun för kommun, i till exempel frågan om rätt till heltid.
Aftonbladet söker Stefan Löfven för ytterligare kommentarer.
Här är Löfvens tidigare kriser
En rad politiska konflikter har uppstått under Stefan Löfvens tid som ledare, bland annat om ungdomsjobben och vinsterna i välfärden. Han har också haft några bråk att hantera sedan han tog över som
S-ledare i januari 2012. Här är några av de mest framträdande.
Februari 2012
Vänsterdistrikten satte klackarna i backen och vägrade gå med på att Sven-Erik Österberg, nu landshövding i Norrbotten, skulle bli näringspolitisk talesperson. Orsak: Han sågs som en av dem som låg bakom att dåvarande partiledaren Håkan Juholt avgick. Istället utsågs Jennie Nilsson till uppdraget.
April 2013
Omar Mustafa valdes in som ledamot i S partistyrelse. Han lämnade uppdraget efter knappt en vecka när det avslöjades att han, som ordförande i Islamiska förbundet, hade bjudit in homofober och islamister till olika konferenser.
Augusti 2013
En rad namnkunniga socialdemokrater ilsknade till efter att Löfven gjort klart att partiledningen inte avsåg att riva upp regeringens femte jobbskatteavdrag vid en eventuell valseger.