Regeringen: Kraftsamling mot kvinnovåld

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-06-20 13.30

Fler våldsutsatta ska kunna lämna destruktiva relationer. Arkivbild.

Mäns våld mot kvinnor och hedersvåld ska bekämpas med samma kraft som gängkriminaliteten, anser regeringen.

Bland annat lanseras ett ”lämna-program” för att fler ska kunna lämna destruktiva relationer.

Regeringen lägger fram ett åtgärdsprogram mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Programmet har 132 punkter och omfattar allt regeringen gör på området. En del är redan pågående och andra är nya åtgärder eller sådant som planeras framöver.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) säger att hedersförtryck inte har någon plats i det svenska samhället och att alla former av våld – fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och sexuellt – ska upphöra.

Justitieminister Gunnar Strömmer säger att våldet ska bekämpas med samma kraft som gängkriminaliteten.

Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

Tittar på straffskärpningar

I det som kallas för ”lämna-program” samlas åtgärder som ska underlätta för våldsutsatta att komma ur en destruktiv relation, och inte gå tillbaka. Det handlar bland annat om förbättrat skydd för de som behöver skyddat boende, att stärka rätten för våldsutsatta att bo kvar i sin bostad och insatser mot ekonomiskt våld.

En annan åtgärd är fler och mer ingripande kontaktförbud. Regeringen har skickat förslag om detta på remiss, men det finns inget besked om när det kan börja gälla.

Regeringen presenterar också en ”kraftsamling” mot hedersrelaterat våld och förtryck. Just nu tittar man till exempel på om straffen för vissa hedersbrott bör skärpas, och om så kallade oskuldskontroller ska kriminaliseras. Ett förbud mot äktenskap mellan kusiner utreds också.

Digitalt våld

Regeringen vill därtill stärka skyddet för barn och unga som upplever våld. Det handlar om allt från att bekämpa våld i ungas relationer till att förhindra att barn förs utomlands för att giftas bort.

Ytterligare ett prioriterat område är att bättre bekämpa ”digitalt våld”, till exempel sexuella trakasserier, stalkning och grooming mot barn online.

Varje år dödas omkring 15 kvinnor av en man de har eller haft en parrelation med. Polisen konstaterade i sin årsredovisning för 2023 att man inte gjort någon nämnvärd skillnad för de våldsutsatta kvinnorna.