Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

Tekniska problem för Musk och Trump

Uppdaterad 07.21 | Publicerad 02.20

Trump på valmöte i Montana.

Donald Trump hånade motståndarens fiasko.

I natt råkade han ut för det själv.

Efter 40 minuter av pausmusik och tystnad kom det till slut igång.

Klockan 02 svensk tid skulle Elon Musk inleda ”ett samtal” med Donald Trump på sin plattform X.

Expresidenten utmålade händelsen i förväg som ”den största intervjun i historien”.

Men plattformen drabbades av tekniska problem som innebar att många inte kunde logga in.

”Överbelastningsattack”

”Vi försöker på alla möjliga sätt att komma in på sändningen – i mobilen, på desktop, i appen, i webbläsaren – och de flesta av oss reportrar har svårt att få det att fungera”, skrev exempelvis The New York Times i sin direktrapportering.

Även Aftonbladet möttes i över en halvtimmes tid av felmeddelanden på plattformen.

Enligt Musk hade man utsatts för en överbelastningsattack.

Under tiden man jobbade med att åtgärda de tekniska problemen spelades pausmusik för de som lyckades komma in. Sedan följde nästan tio minuters tystnad.

Elon Musk.

Cirka klockan 02.40 kunde det vänskapliga samtalet starta.

När Ron DeSantis, Trumps tidigare motståndare om det republikanska partiets nominering till presidentvalet, inledde sin kampanj med en direktsänd intervju på X jublade expresidenten och hans stab åt problemen som inträffade.

”Ett mirakel”

Även då hade många problem att komma in till sändningen.

”Störningar, problem med tekniken, obekväm tystnad. Och det var bara när det gäller kandidaten!”, sa exempelvis Trumps talesperson Steven Cheung efteråt.

Intervjun i natt inleddes med en diskussion om mordförsöket på Trump vid ett valmöte i Butler i Pennsylvania för en månad sedan.

– Det var ett mirakel, säger Trump.

– Om jag inte hade rört på huvudet hade jag inte suttit här och pratat med dig nu.

Musk och Trump skämtade om att han ”räddades av illegal invandring” eftersom han tittade på en skärm med siffror om invandring när skytten slog till.

Återvänder efter skjutningen

Trump uppgav att han ska återvända till Butler för ett nytt valmöte senare i höst.

Sedan fortsatte samtalet med långa utläggningar om personerna som försöker ta sig in i USA illegalt.

Bland annat hävdade expresidenten att ett stort antal ”mördare” från Afrika ”tagits från fängelser där och placerats i USA”.

Han kallade också Demokraternas nya presidentkandidat Kamala Harris för ”inkompetent” och att hon tog platsen från Joe Biden ”i en kupp”.

Trots att Trump inte längre står mot Biden i kampen om Vita huset verkade han som mest uppeldad när han pratade om presidenten.

Han sa bland annat, med hänvisning till kriget i Ukraina, att Biden ”hade ett lågt IQ för 30 år sen, men nu för tiden har han kanske inte ett IQ över huvud taget”.

”Lika bra som Norge”

Senare i sändningen återvände han till Biden i en målande utläggning om videoklipp han sett när presidenten skulle flytta en stol på stranden.

Trump diskuterade också sitt förslag om att lägga ner utbildningsdepartementet och föra över ansvaret för utbildning på delstaterna.

Han sa att ett antal delstater säkerligen skulle göra ett dåligt jobb, men att ”kanske ett tjugotal skulle bli lika bra som Norge”.

Trump sa också att en president måste vara ”otroligt smart” för att tackla alla faror i världen. Föga förvånande menade han att han själv, till skillnad från Kamala Harris, är det

Han och Musk skrattade åt tanken på att Harris i rollen som president skulle träffa ”tuffa personer” som Kim Jong-Un.

Musk har ställt sig bakom Donald Trump i presidentvalet och ställde inga tuffa frågor under samtalet. De verkade vara rörande överens om det mesta.

Sändningen pågick i drygt två timmar.

Följ ämnen i artikeln