Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

Bästa tiden att se årets stjärnfall

Perseiderna kan ses över stora delar av Sverige

Uppdaterad 00.01 | Publicerad 2024-08-12 21.55

Strålande natthimmel i Äspenäs i Ängelholm.

Se upp!

Då får du se ett himmelskt skådespel: Perseiderna.

– I kväll är bästa tillfället. Antalet meteorer som syns per timme – frekvensen – är lite högre i kväll, säger Peter Linde, docent i astronomi vid Lunds universitet.

Det årliga skådespelet inträffar alltid 11–13 augusti.

– Jorden passerar genom ett stoffmoln som i sin tur har skapats av en komet tidigare. De här stoffkornen rusar in i jordatmosfären med väldigt hög kraft och helt enkelt brinner upp och bildar ljusspåren, det vi kallar för meteor eller stjärnfall.

Himlen måste förstås vara molnfri, men några hjälpmedel för att se Perseiderna behövs inte.

– Om man sitter och tittar en timme, rakt upp mot himlen utan vare sig kikare eller instrument då kan man hoppas på att se en fem–sex stycken per timme åtminstone, säger Peter Linde.

Perseiderna syns som bäst under måndagskvällen.

Molnfritt i stora delar av Sverige

– Det ska vara så mörkt som möjligt. Det är lite olyckligt att befinna sig mitt inne i Stockholm – men inte omöjligt. Då är det färre som man kan se eftersom meteorerna är ganska ljussvaga.

Enligt SMHI ser det ut att vara molnfritt i stora delar av Sverige, bara en del av Norrland tycks vara molnigt.

– Jag befinner mig just nu i Malmö och här är det fullständigt klart överallt och solen håller på att gå ner, säger Linde.

Det är på observatoriet Tycho Brahe i Malmö som ordföranden i både Svenska astronomiska sällskapet och Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe befinner sig under måndagskvällen. Här har redan ett femtontal personer dykt upp redan strax före 21, men fler väntas.

”Flera teleskop uppställda”

– Vi har flera teleskop på observatoriet som vi har öppnat, flera är uppställda och beredda på att visa annat på stjärnhimlen än bara just meteorerna. Vi kan visa månen, vi kan visa planeter, stjärnor och stjärnhopar med de stora teleskopen.

Från klockan 22 och framåt är det dags att lyfta blicken i Skåne, lite längre norrut dröjer det kanske ytterligare lite innan det blir mörkt, säger Peter Linde.

”Kan bli norrsken”

– Jag kan också rekommendera att titta tidigt på morgonen, strax innan soluppgången.

Det glunkas också att det kan gå att se norrsken?

– Ja, det har jag också hört. Vi ska hålla ögonen öppna för det också. Det stämmer att det är väldigt hög cyberaktivitet.

Har du stödsovit inför nattittningen?

– Ja.
Under natten kom rapporter om både stjärnfall och norrsken från Aftonbladets läsare runt om i framförallt södra och mellersta Sverige.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln