Aftonbladet

Dagens namn: Lars

Stjärnfallsregn väntas: "Väldigt spektakulärt"

TT

Uppdaterad 09.52 | Publicerad 09.35

Meteorsvärmen Perseiderna fångad på bild i West Virginia 2021. Fenomenet kan ses över hela jordklotet. Arkivbild.

Betydligt fler stjärnfall än vanligt väntas i slutet av helgen, när meteorsvärmen Perseiderna når sin kulmen.

– Det är väldigt spektakulärt, säger astronomen Peter Linde.

Perseiderna är en årlig händelse som inträffar mellan den 11-13 augusti, och beror på att jordens atmosfär kolliderar med ett stoftmoln från en komet.

– Det är små, små partiklar som rusar in i jordatmosfären med väldigt hög hastighet. När de kolliderar med atmosfären brinner de upp och lämnar ljusspår efter sig, vilket vi kallar för stjärnfall. Det har alltså ingenting med fallande stjärnor att göra, säger Peter Linde, docent i astronomi vid Lunds universitet och ordförande i såväl Svenska astronomiska sällskapet som Astronomiska sällskapet Tycho Brahe.

Den som vill ta del av skådespelet bör bege sig ut i ett mörkt område natten till måndag och tisdag, där allmän belysning inte stör.

– Om man befinner sig på en riktigt bra och mörk plats kan man få se några tiotal i timmen. Men det förutsätter att vädret är klart.

På Tycho Brahe-observatoriet i sydöstra Malmö bjuder man in till öppet hus för att titta på Perseiderna, något som enligt Linde brukar vara uppskattat.

– Som astronomer tycker vi att det är väldigt trevligt när allmänheten får tillfälle att intressera sig för att titta på stjärnhimlen. Man får tillfälle att fundera över vad som händer ute i rymden, och det är väldigt värdefullt.

Följ ämnen i artikeln