Aftonbladet

Dagens namn: Kaj

Stora problem för Musk och Trump – hävdar attack

TT

Uppdaterad 05.04 | Publicerad 02.27

Expresident Donald Trump intervjuas av Teslachefen Elon Musk under natten mot tisdagen. Arkivbilder.

Hajpen var stor inför Teslachefen Elon Musks intervju med USA:s expresident Donald Trump på X – men den sinkades av massiva teknikproblem.

Elon Musk uppgav att X verkar ha utsatts för en överbelastningsattack.

Elon Musk lovade att underhållning var garanterad och Donald Trump utmålade det som ”århundradets intervju”.

Men den haussade intervjun, som skulle sändas via X ljudfunktion Spaces under natten till tisdagen, blev lite av ett antiklimax.

Stora teknikproblem drabbade X och tusentals användare möttes av felmeddelanden när de försökte logga in.

Elon Musk skrev i ett inlägg innan intervjun inleddes att det ”verkar som att” plattformen utsatts för en överbelastningsattack, en så kallad ddos-attack. Det ifrågasattes dock av många användare, eftersom resten av plattformen fungerade som vanligt.

40 minuter sent

Först 40 minuter efter utsatt tid kunde intervjun börja, då med över en miljon inloggade lyssnare enligt X.

Det hela inleddes med ett långt samtal om mordförsöket på Donald Trump i Pennsylvania i juli.

– Jag visste inte att jag hade så mycket blod, sade Trump om skadan och tillade att hans gudstro är starkare efter händelsen.

Elon Musk ställde kritiska frågor om säkerhetstjänsten Secret service agerande vid mordförsöket, men Trump svarade till största del med att hylla deras insats. Ett försiktigt ifrågasättande kom dock gällande hur skytten kunde komma åt taket varifrån han avlossade skotten.

Upprepade ståndpunkter

Det över två timmar långa samtalet gav få nya insikter om Trumps planer för en eventuell andra mandatperiod. Istället handlade det till stor del om ämnen som expresidenten tidigare talat om.

Han attackerade bland annat vicepresidenten Kamala Harris för hennes immigrationspolitik, kritiserade presidenten Joe Biden för att han inte lyckades förhindra krigen i Gaza och Ukraina och insisterade att USA var ett bättre land när han var president.

Trump upprepade också ogrundade påståenden om att andra länder medvetet skulle skicka våldsamma brottslingar till USA.

Elon Musk, som tidigare betonat att han ville att mötet skulle vara mer av ett samtal mellan honom och Trump än en regelrätt intervju, verkade stå fast vid det. Han höll till största delen med om det Trump sade i konversationen, som genomgående präglades av en vänskaplig ton.