Aftonbladet

Dagens namn: Lars

38-åriga Veronica anmälde exet – tros ha mördats

Dottern: ”Har aldrig varit så arg och ledsen”

Publicerad 2024-07-13

Veronica blev 38 år gammal.

Veronica polisanmälde den tidigare pojkvännen för våld och hot – men utredningen lades ner.

Den 15 mars hittades hon död.

Veronica är en av åtta kvinnor som under 2024 tros ha mördats av en man de en gång hade en relation med.

38-åriga Veronica hittades död i en lägenhet i centrala Borlänge den 15 mars i år.

Hon var en syster, dotter, vän – och mamma.

Hennes dotter har skrivit om sorgen efter sin mamma i sociala medier.

”Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Mamma var mitt allt och gjorde allt hon kunde för att jag skulle må bra och vara glad, och hon förtjänade absolut inget av det hon behövde gå igenom, år efter år. Tyvärr satte hon andra före sig själv, hon ville se det bästa i dem runt omkring. Och det kom att bli hennes slut.”

Tidigare dömd för kvinnovåld

En 53-årig man som Veronica tidigare varit sambo med sitter sedan det misstänkta mordet häktad.

Mannen har en lång historik av våld mot kvinnor. 2003 dömdes han till rättspsykiatrisk vård för en tortyrliknande misshandel av en kvinna. Tillsammans med en annan man höll han henne fånge i en källare.

Den 53-årige mannen har tidigare dömts för våld mot kvinnor.

Så sent som ifjol dömdes han till nio månaders fängelse för att ha misshandlat en före detta flickvän med ett basebollträ och för att ha överträtt kontaktförbudet mot kvinnan vid ett stort antal tillfällen.

En tid innan sin död polisanmälde Veronica 53-åringen för att han dödshotat och misshandlat henne. Hon berättade i förhör hur han beslagtog hennes telefon och legitimation och försökte avskärma henne från andra.

– Han har haft full kontroll på mig, sa Veronica i förhör.

”Han är inte frisk”

Och så var han våldsam sa hon i förhören.

– Han har huggit mig i magen, huggit mig i vaden och slagit mig. Han slog mig så att jag inte kunde öppna ena ögat. Huvudet var så svullet och jag har fortfarande en bristning i ögat.

På frågan varför han gjort som han gjort svarade Veronica:

– För att ha kontroll. Han är inte frisk... Jag har levt i destruktiva förhållanden tidigare och alltid tänkt att det blir bättre. 

53-åringen häktades men släpptes igen och den utredningen lades ner i brist på bevis. Men utredningen gällande mordet på Veronica pågår alltjämt.

53-åringen nekar till brott.

Polisinsats när Veronica hittades död.

”Mäns våld mot kvinnor måste få ett stopp”

Veronicas dotter hoppas på rättvisa för sin mamma.

”Hennes minne kommer leva kvar hos många då hon var så älskad och uppskattad, och även fast jag bara fick 23 år med henne, är det dem bästa 23 åren jag någonsin kommer att ha. Jag har aldrig varit så arg och ledsen som jag är i dagsläget, jag hoppas denna man får vad han förtjänar. Mäns våld mot kvinnor måste få ett stopp. NU!”

Mordet på Veronica är ett av åtta misstänkta mord bara i år där en man misstänks ha dödat en kvinna han en gång hade en relation med.

Fler misstänkta kvinnomord än så har anmälts under året, men där har utredningarna lagts ner. Detta då brott inte kunnat styrkas eller där det visat sig att dödsorsaken varit en annan, som i det misstänkta mordet i Ronna, den unga kvinnan som hittades död i Luleå och det misstänkta mordet i Vasastan.

De misstänkta morden 2024:

Gina blev 50 år gammal. Hon var mamma till tre.

Den 6 januari hittades trebarnsmamman Gina död i sin lägenhet i Vagnhärad. Hennes make Robin dömdes nyligen till livstids fängelse för mordet.

När Gina mördades var det inte första gången han var våldsam mot henne. Vid tre tillfällen tidigare hade han dömts för att ha misshandlat Gina och vid tiden för hennes död pågick ytterligare en utredning om att Robin misshandlat Gina.

Den 15 januari hittades en kvinna död i en bostad utanför Mörarp. Hennes make sitter sedan dess häktad misstänkt för mord. Tiden för när åtal ska väckas går ut den 17 juli.

Den 11 februari ringde en man i 60-årsåldern själv polisen och berättade att en kvinna han hade en relation med var död. Mannen har sedan dess suttit häktad för det misstänkta mordet i Kungälv. Utredningen pågår och åklagaren hoppas snart kunna fatta beslut om åtal ska väckas.

En man i 80-årsåldern misstänks ha mördat sin före detta hustru i Uppsala den 13 februari. Enligt häktningsframställan ska misshandeln ha pågått i kvinnans bostad i Uppsala under nästan två månaders tid – från december förra året till februari i år. Mannen släpptes senare ur häktet men misstankarna mot honom kvarstår och utredningen pågår.

Veronica hittades död i en lägenhet i Borlänge den 15 mars. En 53-årig man som Veronica haft ett förhållande med, och som hon tidigare polisanmält för misshandel, sitter häktad. Åtal ska väckas den 19 juli men kan komma att skjutas upp.

Nora jobbade som undersköterska. Hon älskade att laga mat och vännerna säger att hon var väldigt bra på det.

Gravida 40-åriga Nora hittades död i sin lägenhet i Linköping den 21 mars. En man hon tidigare hade en kort relation med är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Noras mamma har tidigare berättat hur lycklig och tacksam Nora verkade över att äntligen ha blivit gravid.

– Nora var alltid en envis krigare, stark och självständig. En lojal människa som alltid var positiv. Graviditeten gjorde henne ännu lyckligare. Jag kan inte förstå att hon aldrig kommer att få uppleva sin dröm om att bli mamma, har mamman sagt.

Åtalstiden går ut nästa vecka.

Den 23 mars fördes en kvinna i Hässelby till sjukhus med hjärtstopp – väl där upptäckte man att hon var svårt skadad. Två dygn senare dog hon av sina skador.

Kvinnans sambo är sedan dess häktad misstänkt för mord. Mannen misstänks även för grov våldtäkt på kvinnan dagen före. Åtal väntas i slutet av sommaren.

Den 4 juli inkom ett larm om ett hjärtstopp från en bostad i Eskilstuna. En kvinna i 30-årsåldern hittades död och omständigheter på platsen gjorde att man misstänkte att hon kan ha mördats. En man i 40-årsåldern som kvinnan hade någon form av relation med häktades misstänkt för mord alternativt vållande till annans död.

Mycket är ännu oklart kring händelsen då utredningen är så färsk.

Ytterligare två kvinnomord under 2024 men där relationen varit en annan än ett kärleksförhållande:

• 21 februari: En man i 50-årsåldern dödade sin mamma i Skelleftehamn. Han har nu dömts till rättspsykiatrisk vård.
• 14 mars: 17-åriga Maja hittades död den 18 mars men tros ha mördats fyra dagar innan, samma dag hon anmäldes försvunnen. En jämnårig pojke sitter häktad misstänkt för mord och utredningen pågår.

Fotnot: Veronicas dotter har godkänt publiceringen av Veronicas namn och bild.

Följ ämnen i artikeln