Svensk skidprofil död efter lavinolycka

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-02-26

Låg begravd under snömassorna i 40 minuter

Svensken låg begravd under snömassorna i 40 minuter. När hans kamrater lyckades gräva fram honom var han medvetslös.

Svensk freestylesport sörjer nu en av sina mest kända profiler.

I fyrtio minuter låg mannen medvetslös under snömassorna.

Det var den kände freestyleåkaren och tvåbarnspappan Henrik Oscarsson, 41, som omkom i den svåra lavinolyckan i Schweiz i söndags.

Han åkte offpist tillsammans med två andra vana åkare, en svensk och en schweizare, när lavinen träffade dem.

Gruppen befann sig då på 2 260 meters höjd i närheten av Verbier det schweiziska alpmassivet Tête de la Payanne.

Oscarsson drogs ner

De utlöste en lavin som var 300 meter lång och 30 meter bred. Till en början surfade de på lavinen, en typ som på svenska kallas "vindplatta", men plötsligt drogs den Oscarsson ner under snömassorna.

– Det såg tydligen inte så farligt ut, många hade åkt där innan, men så plötsligt small det bara till, säger Clas Oscarsson, Henrik Oscarssons bror, till Västerbottens-Kuriren.

Brodern flög omedelbart ner till Schweiz då dödsbudet kom. På sjukhuset vakade också Henric Oscarssons amerikanska hustru.

Alla hade detektorer

- De andra två lyckades ta sig ur den själva, men svensken begravdes i en och en halv meter snö, säger Pierre-Martin Moulin, vid polisen i Sion.

Enligt den lokala polisen var alla tre avancerade skidåkare. Alla bar detektorer och med hjälp av dessa lyckades de spåra sin försvunna kamrat.

De slog larm och när räddningspersonalen landade hade de själva hunnit gräva fram den svårt skadade svensken under 1,5 meter snö på 2020 meters höjd.

Då hade han legat begravd i snömassorna i 40 minuter.

Svensken fick första hjälpen på plats och flögs medvetslös med ambulanshelikopter till sjukhuset i kantonhuvudstaden Sion där han avled sent på måndagskvällen.

De andra två skidåkarna klarade sig helt utan skador.

Henrik Oscarsson var en av de som startade upp det svenska freestylesporten i Sverige. Han vann en världscuptävling 1986.

Sedan många år bodde Henrik Oscarsson i USA. Han hade också en lägenhet i Verbier, i samma trakt där olyckan inträffade.

För bara något år sedan beslutade han sig för att flytta tillbaks till Sverige med sin hustru och parets två barn.

Fatima Johansson, Bengt Michanek, Caroline Olsson