Björklund gick om Löfven med facken

Publicerad 2013-06-03

För bara några veckor sedan bjöd S-ledaren in lärarfacken till ett krismöte för att tala om lärarna.

I det dolda förde redan utbildningsminister Jan Björklund (FP) samtal med förbunden:

– När vi var eniga var jag angelägen om att presentera det innan läsåret var slut.

I dag presenterade utbildningsminister Jan Björklund (FP) en bred överenskommelse mellan regeringen, lärarfacken, arbetsgivarna i Sveriges kommuner och landsting och Friskolornas Riksförbund. De hade tagit fram tio punkter som ska stärka läraryrkets status.

”En stor framgång”

Pressträffen hölls bara några veckor efter att Löfven gått ut i Dagens Nyheter och berättat att han bjudit in bland annat lärarfacken för att diskutera läraryrket. Ibrahim Baylan (S), skolpolitisk talesperson, har flera månader innan dess tryckt på om vikten att komma överens brett mellan partier och förbund.

– Det här är tunga frågor som vi har drivit under flera års tid. Det här är en stor framgång för lärarna och lärarförbunden, säger Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, efter pressträffen på Rosenbad till Aftonbladet.

Björklund nekar till att han påverkats av S.

– Vi har fört diskussioner med lärarorganisationerna sedan i mars. Det har vi jobbat med ett bra tag. När vi var eniga var jag angelägen att presentera det innan läsåret var slut. Jag tycker att det bra att alla partier bjuder in organisationerna och pratar. Det är klart att det är centralt att de åtgärder som måste genomföras ska gå genom regeringen, säger Björklund.

S godkänner kopiering

Faktum är att kampen om skolfrågan mellan oppositionen och regeringen har trappats upp sedan Stefan Löfven (S) utsågs till partiledare i fjol.

Löfven har tydligt pekat ut att skolan är en av hans viktigaste frågor och valde att kalla sina kommande möten med lärarfacken för nationell samling.

Och i dag uppgav Björklund att han presenterade en "nationell samling".

S däremot har ingenting emot att regeringen apar efter.

– Vi har en utbildningsminister som känns allt mer pressad och som allt mer ofta försöker gå i socialdemokraternas fotspår. Det tycker jag är bra, säger Ibrahim Baylan (S), skolpolitisk talesperson.

Backade igen i reform

Baylan har fler exempel där regeringen tagit efter. Så sent som i februari röstade regeringen emot att införa ett skolforskningsinstitut. I dag finns det med i överenskommelsen.

– Vi har sett det de senaste åren i förslag efter förslag. Där man först röstat nej i riksdagen för att sedan ta upp förslaget själv.

Aftonbladet har tidigare berättat om att Björklund tvingats backa sex gånger från sina reformer. I överenskommelsen presenterade han i dag femte ändringen i lärarlegitimationsreformen.

– Och den ska börja gälla första december i år, säger Baylan.

Nu ska Björklunds tio punkter granskas av alla partierna i riksdagen, minst hälften kommer kräva lagändringar.