Tigern utrotad om tolv år

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-21

Här är hoten mot tigrarna

På hundra år har tigrarna minskat från cirka 100 000 djur till drygt 3 000.

En minskning med 97 procent.

– Fortsätter trenden kan tigern i det vilda vara borta om tio eller tolv år, säger Tom Arnbom som är rovdjursexpert på WWF.

2a010 är tigerns år i den kinesiska kalendern. Samtidigt är djuret på väg att bli utrotat och ett av de främsta hoten är tjuvjakten. I just Kina finns en stor marknad för de ligor som arrangerar tjuvjakt mot djuret.

Det finns stora pengar att tjäna på att sälja delar av tigern illegalt. Främst finns marknaden i Kina där tigern används i bland annat hälsoprodukter. Tigerns skinn används också i traditionella dräkter och betingar ett mycket högt pris.

– Tigern är tyvärr värd sin vikt i guld död. Den senaste trenden är att servera vin med malda tigerben i. Det är alltså bland annat statusprylar som gör att djuren håller på att försvinner, säger Tom Arnbom.

Livsmiljön

Det finns cirka 3 200 tigrar kvar i världen och det andra stora hotet mot tigrarna är att deras livsmiljöer försvinner.

– Det sker i en rasande takt och ställer till konflikter på olika sätt. Många miljöer som tigrarna lever i blir förstörda. Plantagern som anläggs blir som en öken för djuren. Det blir svårt för tigrarna att hitta djur och vakter skjuter tigrarna.

När människa och rovdjur lever tätt samma, uppstår konflikter.

– Om en tiger kommer och tar kon som en familj äger, innebär det en katastrof för dem. Det är viktigt att ersätta bybor som förlorar boskap på grund av tigerattacker.

Putin personligt intresserad

Nu förs frågan om tigrarna upp på hög politisk nivå. Rysslands Vladimir Putin har kallat till toppmöte den 22 till 23 november i Ryssland med regeringarna i de 13 asiatiska länder som har vilda tigrar.

– Hans personliga intresse kan leda till att det verkligen händer något nu. Om det händer något politiskt kan det sippra ner på lokal nivå så den illegala handeln försvinner.

Ekoturismen kan också bidra till att ge tigern ett starkare skydd i framtiden.

– Varje levande tiger är värd cirka 10 miljoner kronor under sin livstid jämfört med några hundratusen för en död tiger. I Corbet nationalpark där jag jobbar ger tigern inkomster som försörjer 200 000 människor i området, säger Imran Khan som är forskare och ekoturistföretagare i ett pressmeddelande från WWF.

Trenden kan vändas

Den som känner ett personligt engagemang kan exempelvis välja att bli tigerfadder hos WWF.

– Då betalar man hundra kronor i månaden och pengarna går till tigerarbetet på plats, främst i Indien och Kambodja.

Kan man vända trenden och rädda den vilda tigern?

– Ja, men det måste till väldigt många regler och handeln måste stoppas på en gång! Vi måste också stoppa tjuvskyttarna och hjälpa människorna som lever runt tigrarna.