Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

En stad i skräck

Publicerad 2013-09-27

Sexförbrytaren har överfallit 17 personer i Umeå - nu undviker kvinnor att gå ut själva

Sexförbrytaren i Umeå har attackerat nio personer på två helger.

Nu undviker unga kvinnor att gå ut.

– Han höll för hennes mun och drog fram en kniv, säger Alva Hansson, 19, vars vän blev överfallen.

Bland studenter och boende nära campusområdet vid universitetet i Umeå har de senaste veckornas överfall satt spår.

Sexförbrytaren som kan ha överfallit 17 kvinnor under 2013 – varav nio på två veckor – verkar ha blivit mer våldsam och uppges nu använda kniv.

Det fick en väninna till Alva Hansson, 19, uppleva i helgen, berättar hon.

– Hon skulle gå hem efter en sittning när en kille i rånarluva sprang fram och höll för hennes mun, sedan drog han kniv och viskade i hennes öra: ”Make a noise. Make a noise”.

Känner sig oroliga

Kvinnan lyckades fly och larma polis.

Både Alva Hansson och klasskamraten Tove Matsson-Frost, 20, har känt sig oroliga efter upptrappningen av attacker mot kvinnor i området.

– Man är ju rädd för att gå ensam och orolig för att det ska bli ännu värre. Jag brukar cykla, men det går ju inte när det blir halt. Då kommer jag att försöka att gå tillsammans med kompisar, säger Tove.

Tidigare har gärningsmannen inte använt vapen – och varit mer lättskrämd.

– Det är en eskalering, sedan vet man inte hur långt han kan gå. När det gäller Hagamannen så åkte han fast men där eskalerade våldet hela tiden, har psykologen Elisabeth Kwarnmark, expert på sexförbrytare, sagt till Aftonbladet.

Under torsdagen kom tre nya anmälningar till polisen, varav en av dem gällde den gångna helgen. De övriga var angående en händelse i april och en tidigare i september.

– Det är från tjejer som inser att de varit med om något som inte är okej. Det är ett likande tillvägagångssätt som tidigare med en ensam gärningsman som söker upp tjejer och sedan ofredar dem eller sexuellt ofredar dem, säger Camilla Pihl, utredare vid Västerbottenspolisen.

Totalt räknas 17 överfall under 2013 och ytterligare ett antal under 2012 in i utredningen.

Eftersom överfallen hittills skett på helgnätter kommer polisen nu att intensifiera närvaron i området.

Söker vittnen

De vill också ha in tips från allmänheten.

– Vi får ju uppgifter från de som råkat ut för det här, men vi har däremot lite vittnesuppgifter i övrigt. Det verkar vara få som uppmärksammat att det hänt, säger Peder Jonsson, informationsansvarig vid Västerbottenspolisen.