"Bra med en granskning"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-20

Anna Lindhs väninna om Socialstyrelsens beslut

effektivt ”Mitt intryck är att alla agerade oerhört effektivt och gjorde vad de skulle”, säger Eva Franchell som följde med Anna Lindh in i traumarummet på Karolinska.

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell som var pressekreterare och bästa väninna med Anna Lindh och tillsammans med henne den dagen hon mördades.

Hon välkomnar en granskning från Socialstyrelsens sida.

– Det är väl bra om Socialstyrelsen gör en sådan här genomgång så det blir ett slut, så att inte spekulationerna kring Annas död fortsätter, säger Eva Franchell.

Hon har tagit del av "Kalla Faktas" program där det har förekommit uppgifter om att Lindh fick felaktig vård.

– Jag var ju med på NK när det här hände och på sjukhuset hela den natten. Min bild stämmer inte överens med den bild som TV4 återger. Deras bild är delvis korrekt men inte i alla delar. Sedan är ju inte jag någon läkare som kan göra medicinska bedömningar.

Knivskars svårt

Attacken inträffade vid 16-tiden den 10 september 2003 på varuhuset NK där Anna Lindh befann sig tillsammans med Eva Franchell. En man attackerade Anna Lindh med kniv och hon knivskars elva gånger i bland annat buken. Anna Lindh fördes med ambulans till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.

Klockan 05.29 morgonen därpå avled Anna Lindh av sina skador.