Svår halka i södra Sverige

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-18

24 olyckor i Kronoberg

Blixthalka skapade på måndagen mängder av olyckor i flera delar av Sverige.

I Vendel, norr om Uppsala, omkom en person efter en frontalkrock.

I Kronobergs län inträffade 24 olyckor under morgonen, varav en med dödlig utgång.

Avåkning på E4 vid Nyköpingsbro.

Två personbilar frontalkrockade på morgonen på länsväg 709 i Vendel, norr om Uppsala. En person klämdes fast och avled senare.

– Flera personer fördes till sjukhus, säger Tommy Karlsson, vakthavande befäl på Uppsalapolisen.

Fler olyckor

Det är inte helt klart om det var halt på platsen där frontalkrocken inträffade.

– Men i Enköping har en personbil voltat på Stockholmsvägen vid Annelund. Räddningstjänsten har varnat för halka i området, säger Tommy Karlsson.

Längre norrut, i Gävletrakten, inträffade en olycka med minst fyra bilar på Riksväg 76 vid Långbroarna. Minst fyra personer skadades enligt Gävlepolisen. Blixthalka rådde på olycksplatsen.

Enligt polisen på Södertörn söder om Stockholm hade man ovanligt många avåkningar och trafikolyckor på morgonen. På Länsväg 259 i Jordbro voltade en personbil och landade på taket. En kvinna fördes till sjukhus. En annan bil voltade på länsväg 227 i Österhaninge.

Under morgonen inträffade tre singelolyckor på E20 i höjd med Läggesta nära gränsen mellan Strängnäs och Stockholms län. Det var halt på vägbanorna på grund av frost.

Glashalt

I Kronobergs län inträffade under morgontimmarna 24 olyckor och det rådde blixthalka i länet. Från flera riksvägar rapporterades om stillastående trafik som inte kan köra pga mycket halt väglag, bland annat riksväg 25 mellan Lessebo och Eriksmåla(Kalmar län).

Polisen uppmanade alla bilister att köra mycket försiktigt i den extrema halkan.

De första olyckorna inträffade på väg 23 i närheten av Växjö, på länsvägarna 707 och 124 samt på väg 25 utanför Lönåsen.

Den allvarligaste olyckan under morgonen inträffade på en mindre väg vid Odenslanda, söder om Växjö. Vid en singelolycka skadades en person allvarligt och fördes till Centrallasarettet i Växjö för vård. Han avled senare under dagen.

Blockerar vägen

Efter många avåkningar, de flesta utan allvarligare personskador, på morgonen hade läget lugnat ner sig något i Växjötrakten.

– Den allvarligaste halkan har släppt i och med att värmen stigit lite. Men det kan fortfarande vara fläckvis väldigt halt fortfarande, sa Jalle Karlsson på räddningstjänsten i Växjö vid halv nio-tiden.

Men klockan 08.40 kom det in ytterligare ett larm om en olycka vid Vägershult, Uppvidinge kommun, cirka 3 kilometer sydost om Lenhovda.

– En lastbil med släp ska stå helt över vägbanan på väg 31. Vägen är alltså helt avstängd, sa Peter Möllerberg vid polisen i Kronobergs länskommunikationscentral vid 09.40.

Lastbilens släp innehöll glasflaskor och plastbackar som i samband med olyckan åkte ut på vägen.

Dessutom larmades Växjöpolisen om en älgolycka i länet, där en person ska ha blivit fastklämd.

Trafik stod stilla

Tidigt på morgonen kom uppgifter om att trafiken på riksväg 40 stod helt stilla på grund av halkan. Men i takt med att värmen ökade och saltbilar arbetade med att halkbekämpa, förbättrades läget.

– Det är framför allt riksväg 40 österut från Jönköping och länsvägarna norr och söder om den som är hala. Vi har haft fem till sex olyckor, ingen med allvarligare personskador, sa Magnus Roman, pressinformatör på Jönköpingspolisen.