Ny typ av bankbedrägeri drabbar unga personer

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-03

Tvingas ta banklån för andras räkning

Polisen varnar nu för att en ny typ av bankbedrägerier sprider sig i Göteborgsområdet.

Unga människor luras att ta banklån för andras räkning.

Låntagaren blir sedan sittande med hela skulden och betalningsansvar mot banken.

– Offren är unga personer som ofta redan befinner sig i en utsatt situation. Det utnyttjas av gärningsmännen, säger Stefan Gustafsson vid informationsenheten vid polismyndigheten i Västra Götaland till Aftonbladet.

Personerna som har drabbats är mellan 18 och 30 år gamla. Den nya bedrägeriformen har snabbt spridit sig i Göteborgsregionen under våren.

– Vi känner till ett 20-tal ärenden men bara hälften av fallen är anmälda. Det här är en situation som är väldigt jobbig för dem som har drabbats.

Få lån att "försvinna"

Anmälningarna rubriceras som bedrägeri. De misstänkta brotten begås genom att offret kontaktas av en person som ”förmedlar” en kontakt med tredje person. Offret får upplysningen att det är ett lätt sätt att snabbt tjäna pengar.

Bedragaren informerar offret om att han kan ordna alla papper för ett banklån. Han säger att kan kan få lånen att "försvinna" via en kontakt på banken. För besväret ska låntagaren få en mindre del av lånesumman. Merparten av pengarna går till den som ligger bakom idén.

Men det handlar om en ren bluff. Lånet försvinner inte och låntagaren som kanske får cirka 20 procent av lånesumman blir sittande med hela skulden och betalningsansvar mot banken.

– Lånebeloppen landar på mellan 100 000 till 150 000 kronor, berättar Stefan Gustafsson.

Hot och falska intyg

Banken misstänker inget fuffens. Bedragarna ser nämligen till att införskaffa nödvändigt underlag för lånet. Man utfärdar bland annat falska anställningsintyg och ser till att det finns falska referenser att ringa.

Om låntagaren anar ugglor i mossen och vill dra sig ur situationen, kan det bli obehagligt. Låntagaren blir hotad med att det redan finns en skuld som måste betalas för kostnader i samband med utfärdande av diverse handlingar.

– Då kommer hoten in i bilden. Bedragaren säger sig ha lagt ner pengar på att skaffa fram papperna och kräver att få betalt för det arbetet.

Enligt Stefan Gustafsson är det ingen enskild liga eller gäng som ligger bakom brotten.

– Vi kan inte säga att en speciell organisation ligger bakom det här. Bedrägerierna verkar ha spritt sig snabbt bland yngre människor som hittat ett system som går ut på att lura av andra pengar. Men det ligger inte hos en specifik grupp eller gäng.

Kontakta polisen

Polisen misstänker att mörkertalet är stort och uppmanar nu de personer som eventuellt drabbats av denna typ av brott att snarast göra en anmälan.

– Man ska dra öronen åt sig på en gång om någon vill att man ska låna pengar för en annan persons räkning. Det är rent bedrägeri. Man ska ta kontakt med polisen om man misstänker brott och har man frågor kring banklån så kan man alltid kontakta en bank som kan ge information.

Har ni någon misstänkt för något av brotten än?

– Det finns ett antal pågående förundersökningar som är i stort sett är framme vid beslut om åtal.

Polisen hoppas nu att man ska få stopp på spridningseffekten med hjälp av information till allmänheten och åtal mot dem som gjort sig skyldiga till brott.

– Det är naturligtvis oerhört tragiskt att starta sitt vuxna liv med en skuld på 150 000 kronor. En skuld som ligger till last under de unga åren.