Åklagaren lägger ner åtal mot Quick

Publicerad 2013-07-31

Åklagaren lägger ner åtalet i fallet Charles Zelmanovits.

Därmed har nu Sture Bergwall, som tidigare kallade sig Thomas Quick, friats för samtliga åtta mord han dömts för.

– Det känns omtumlande, säger han till Aftonbladet.

Sista mordärendet läggs ner i morgon.

Det mordärende som återstod till i dag gällde 15-årige Charles Zelmanovitz som försvann efter en skoldans i Piteå 1976.

Först 17 år senare hittade en älgjägare skelettdelar från kroppen.

Läste om benfynden

Vittnesmålen pekade på att 15-åringen varit alkoholpåverkad och haft en dispyt med en person. Han gav sig ut på en promenad. Inget tydde på att han blivit utsatt för något brott. Det mest sannolika bedömdes vara att han gått vilse och frusit ihjäl denna kalla novembernatt.

Men Sture Bergwall, som då kallade sig Thomas Quick, läste om benfynden i en tidningsnotis. Därefter dröjde det inte länge innan han erkände att han rövat bort, dödat och styckat pojken.

Fallet blev det första där Quick fälldes för mord. Domen kom 1994.

Chefsåklagare Håkan Nyman meddelade på onsdagsförmiddagen att han inte kommer att väcka åtal mot Bergwall.

– Det finns inte någon som helst möjlighet, anser jag, att komma fram till något som skulle leda till fällande dom. Därför har jag lagt ner åtalet, sa han under en presskonferens.

Bergwall själv säger att det är en glädjens dag i dag.

– Visst var det väntat, samtidigt som det är en omtumlande känsla att alla morddomar nu är upprivna, säger han till Aftonbladet.

Vill släppas från Säter

Han menar många, framför allt han själv, vill se att en granskningskommission tillsätts och att den då särskilt måste kolla på rättspsykiatrins roll i polisutredningen.

– Utan Säter hade det inte funnits någon Thomas Quick, säger Bergwall.

Han hoppas att han inom snar framtid kommer att släppas från Säter.

Hur tror du att ditt liv utanför Säters väggar kommer att bli?

– Det kommer att bli ett bra liv, jag har en stor familj och ett stort kontaktnät som välkomnar mig, så det blir inga problem, säger Bergwall.

Åklagarmyndigheten kommer att vidta vissa åtgärder för att säkerställa att inget liknande kommer att hända igen, men man kommer inte att göra någon ytterligare granskning. Däremot sa riksåklagare Anders Perklev att han inte har något emot att regeringen beslutar om en utredning.

Chefsåklagare Bengt Landahl, riksenheten för polismål i Göteborg, ansökte om resning för Bergwall i ärendet gällande Charles Zelmanovitz.

Kritisk till åklagaren

I hans granskning framgick att "redan resultatet av den tekniska undersökningen är sådant att det starkt kan ifrågasättas om det alls finns underlag för ett påstående att ett brott har begåtts.

Vid den tid som förundersökningen pågick mot Quick var denne svårt psykiskt sjuk. Han var på Säters sjukhus för terapi.

– Medicineringen var så stark att han kan beskrivas som neddrogad, säger Bengt Landahl i resningsansökan.

Han uttalade sig även kritiskt om både åklagaren Christer van der Kwast och försvarsadvokaten som då var Gunnar Lundgren:

– Den påtalade passiviteten från parterna att peka på alternativa händelseförlopp talar för att åklagaren inte i tillräcklig utsträckning iakttagit sin objektivitetsplikt och att försvararen inte verkat med den omsorg och noggrannhet som uppdraget krävt. Rätten har därmed inte fullt ut haft möjlighet att pröva riktigheten av Bergwalls erkännande.

Chefsåklagare Håkan Nyman vid åklagarkammaren i Luleå har därefter handlagt frågan om en ny rättegång. Någon sådan blir det dock inte. I stället kommer nu tingsrätten att fatta ett formellt beslut om friande dom.