Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Starmer: Söker inte konflikt med Ryssland

TT

Uppdaterad 03.23 | Publicerad 02.07

Keir Starmer ombord på sitt flygplan inför fredagens möte med president Joe Biden i Washington.

Storbritannien har inte för avsikt att söka konflikt med Ryssland.

Det säger landets premiärminister Keir Starmer efter Vladimir Putins hot om krig med Nato.

– Det är över huvud taget inte vår avsikt, säger Starmer till reportrar ombord på sitt flygplan inför fredagens möte med USA:s president Joe Biden, enligt Sky News.

Han tillägger att det var Ryssland som startade kriget i Ukraina och att ryssarna kan närsomhelst ta beslut om att avsluta det.

Uttalandet sker efter att den ryske presidenten har varnat för att Nato kommer att hamna i krig med Ryssland om Ukraina ska tillåtas att rikta donerade långdistansvapen mot mål långt inne i Ryssland. Det gäller bland annat kryssningsrobotar av typen Storm Shadow som Storbritannien har levererat.

– Det skulle betyda att Natoländerna, USA och europeiska länder, är i krig med Ryssland, sade Putin till rysk statlig tv.

Han hävdade vidare att den ukrainska armén ”saknar förmågan” att på egen hand hantera de högteknologiska vapensystem som man vill använda mot mål på rysk mark. Därför behöver Ukraina assistans från väst, vilket enligt Putin skulle innebära direkt inblandning från Natos sida.

När Biden och Starmer nu möts väntas frågan om Ukrainas möjligheter att använda de avancerade vapensystemen stå högt upp på dagordningen.