Experter: Finns ingen rötmånad

Uppdaterad 10.57 | Publicerad 10.54

Just nu är Sverige mitt inne i rötmånaden.

Men experterna avfärdar det som en myt.

– Rötmånad är ointressant som begrepp, säger Agnes Wold, läkare och professor.

En titt i kalendern säger att Sverige är mitt inne i rötmånaden just nu.

Men lyssnar man på experterna är rötmånaden bara nonsens.

Begreppet brukar främst användas om mat och livsmedel som riskerar att snabbare bli dålig på grund av värme och luftfuktighet. Men enligt experterna finns det inget som talar för att maten håller sämre just under rötmånaden.

– Vill man hålla på med kylväskor så kan man göra det, men det är inte så att man kommer att dö om mjölken blir lite varm på vägen hem från affären, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Visst var det svårare att hålla maten fräsch förr när det inte fanns kylskåp. Och en brödskiva kanske möglar något snabbare på sommaren, på grund av mer värme och fukt, men skillnaden är försumbar jämfört med resten av året, enligt Agnes Wold.

Det man bör ha uppsikt över är campylobacter, menar hon. Det är en bakterie som främst finns i färsk kyckling. Men att den frodas på sommaren kan delvis förklaras med att vi grillar och campar och slarvar med hygienen vid matlagning.

– Campylobact-infektioner har en topp på sommaren, men det har nog inget med rötmånaden att göra, säger hon.

Begreppet rötmånad bottnar i gammal folktro och astrologi som överlevt in i modern tid, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

– Det är en period på året då det ofta är varmt och fuktigt, vilket gynnar mögel och bakterier. Det är en period då man kan behöva tänkta till lite extra, kanske, säger han och fortsätter:

– Det gäller förstås samma sak vilken tidpunkt som helst på året, men framför allt på sommaren.

Värme och fukt är alltså alltid ett problem. Då är det främst mögel som kan ställa till det eftersom det är ideala förhållanden för mögelsvamparna.

– Man kanske inte ska köpa hem för mycket mat, framför allt inte frukt och grönt eller bröd, så att det möglar innan man hinner äta upp det.

Livsmedel som är känsliga för bakterier är skaldjur och kokta ägg, säger han. Hanteras det när man har bakterier på händerna och inte skött sin handhygien kan bakterierna föras över till maten och frodas lite extra.

– Vi brukar alltid säga att man ska tänka på hygienen i hanteringen av rått kött. Det ska man göra hela året, men det kanske är en särskilt stor utmaning när man står vid grillen eller i campingköket, säger Mats Lindblad.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln