Inget längre liv med multivitamin

Petra Hedbom/TT

Uppdaterad 2024-07-30 11.31 | Publicerad 2024-07-29 06.00

Försäljningen av vitaminer har ökat under flera år. Frågan är om gör någon nytta? Arkivbild.

Är du en av dem som tar en multivitamin i hopp om ett längre liv? Det är helt i onödan, enligt en stor ny studie.

Försäljningen av vitaminer ökar och under 2022 såldes enligt branschorganisationen Svensk egenvård vitaminer för 927 miljoner kronor i Sverige.

Men gör de någon nytta? Det har amerikanska forskare försökt svara på i en studie. De har sammanställt uppgifter om vitaminintag och livslängd för nästan 400 000 friska individer som följdes i snitt 27 år.

Inte längre liv

När de jämförde personer som uppgett att de tagit multivitaminer med dem som inte gjort det, fann de inte att vitaminanvändarna levde längre. Under de första 12 årens uppföljning var det tvärtemot en liten ökad risk att dö bland de som tagit vitaminer. Men den skillnaden var inte signifikant vid senare uppföljning.

Susanne Rautiainen Lagerström, doktor i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet, har forskat om nyttan med kosttillskott och vitaminer och är inte förvånad.

– Många studier visar liknande resultat – att multivitaminanvändning inte är kopplad till minskad dödlighet.

Studien, publicerad i Jama Network Open, är en observationsstudie där deltagarna själva svarar på frågor om de tar vitaminer. Det innebär att det är svårt veta säkert vilka typer av vitaminer som deltagarna har tagit och om sambanden kan förklaras av andra faktorer.

– Men två stora amerikanska randomiserade studier bekräftar resultaten. Det finns inget övertygande samband mellan användning av multivitamin och förebyggande av hjärt-kärlsjukdom och dödlighet, säger Rautiainen Lagerström.

Kan vara riskfyllt

Många multivitamintillskott innehåller låga doser som liknar de vi får i oss via maten och innebär ingen fara.

– Men i enskilda vitamin- och mineraltillskott kan doserna vara mycket högre. De ska man vara försiktig med eftersom vi inte känner till alla eventuella skadliga biverkningar, säger Rautiainen Lagerström.

– Till exempel har betakarotentillskott kopplats till ökad risk för lungcancer hos rökare och vitamin E-tillskott har kopplats till ökad risk för hjärnblödning i studier.

Enligt Livsmedelsverket finns det generellt inget behov av extra vitaminer om man inte tillhör en riskgrupp.

Varför är det så många som vill ta extra vitamintillskott?

– Beteendet kring vitamintillskott är väldigt intressant. Vi blir nog påverkade av marknadsföring av olika slag och det som kommuniceras ut i media. Här bär vi alla ett ansvar, säger Rautiainen Lagerström.

Följ ämnen i artikeln