Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Ytterligare 14-åring gripen efter skjutning vid köpcenter

Uppdaterad 12.36 | Publicerad 11.10

Först greps en 14-årig pojke.

Nu har ytterligare en jämnårig pojke gripits misstänkt för inblandning i skjutningen vid Kungsmässan i helgen där en man skottskadades.

– Det är en skrämmande utveckling, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

En man i 25-årsåldern sköts inne på köpcentret Kungsmässan i Kungsbacka i söndags. Han skadades och fick föras till sjukhus men överlevde skotten.

Polisen arbetar utifrån teorin att skotten var riktade mot mannen och en 14-årig pojke greps på platsen.

– Vår arbetshypotes är att han var måltavlan i det här fallet och någonting annat har vi inte fåt till oss, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Insats utanför köpcentret efter skjutningen.

På måndagen greps ytterligare en 14-årig pojke för inblandning i skjutningen.

– Var han befann sig i samband med själva brottet ska jag låta vara osagt men han plockades in under gårdagskvällen. Han är delgiven misstanke om inblandning i den här händelsen, säger Thomas Fuxborg.

Pojken blev akut omhändertagen och ärendet kommer nu att hanteras av socialtjänsten då pojken är under 15 år. Polisen vill inte gå närmare in på vilken roll pojken har haft i skjutningen eller vad som gjorde att man kunde gripa honom.

– Det framkommer i utredningen, på vilket sätt vill jag inte gå in på, vilket gjorde att vi hade misstankar gentemot honom, säger Thomas Fuxborg.

Hur de eventuella kopplingarna mellan 14-åringarna ser ut är ingenting som polisen kan kommentera i nuläget.

”Skrämmande utveckling”

Polisen utesluter inte att fler kan vara inblandade i händelsen.

– Det beror lite grann på vad som kommer fram när vi har hållit förhör med de båda. Andra utredningsåtgärder kan göra att vi kan komma att misstäöntka andra personer som i sådana fall kan plockas in, men det är ingenting som jag känner till i nuläget, säger Thomas Fuxborg.

Att barn så unga som 14 år är inblandade i våldsbrott är ingenting nytt. Den senaste tiden har flera unga under 15 år gripits misstänkta för inblandning i grova våldsbrott – i Sverige och i Danmark.

– Det här speglar lite grann hur det ser ut nationellt i Sverige nu. Att det är väldigt unga personer som dras in i det här och blir utförare i den ena eller andra formen. Det är naturligtvis en skrämmande utveckling, säger Thomas Fuxborg.

Den 14-åring som greps på brottsplatsen är misstänkt för två fall av försök till mord samt grovt vapenbrott. Pojken ska ha fångats i en snurrdörr när han försökte fly.

Skadeläget för den skjutne mannen är fortsatt stabilt. Han vårdas fortfarande på sjukhus.

Följ ämnen i artikeln