Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Polisfacket: Politikerna var för långsamma

Uppdaterad 13.50 | Publicerad 11.37

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow är inte förvånad över att man inte klarar upp en större andel av de grova brotten.

”Det tar tid att bygga upp den brottsbekämpande förmågan och politikerna var tyvärr alldeles för långsamma med att inse vilka problem polisbristen innebär”, säger hon.

En ny Brå-rapport visar att andelen grova brott som klarades upp i fjol var 19 procent – samma nivå som 2018.

En förklaring till att uppklaringsgraden inte ökar, trots stora anslagshöjningar och fler anställda, är att de grova brotten samtidigt ökat kraftigt, och att utredningarna blivit mer komplicerade.

Katharina von Sydow säger att det är en mycket stor belastning på utredare, som både måste lära upp nya kollegor och ansvara för fler komplexa utredningar.

Flyttkarusell

”Vi har ingen vikariepool av poliser och den flyttkarusell som pågår inom myndigheten, där poliser får rycka in där det för tillfället är stora behov, gör att det långsiktiga arbetet försämras”, säger hon i en kommentar.

För att behålla erfarna poliser behövs bättre löner och villkor och tydliga utvecklingsvägar, anser von Sydow. Hon håller med Brå om att utredarrollen ”måste uppvärderas”.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) anser att rapporten bekräftar det regeringen redan vet, att uppklarningen av brott har varit alldeles för låg under lång tid.

Han framhåller att regeringen, när den utsåg en ny rikspolischef förra hösten, var tydlig just med att man vill få upp trycket i utredningsverksamheten – och även få ett kvitto på att pengarna till polisen används så effektivt som möjligt.

Strömmer påpekar att studien sträcker sig fram till 2023.

”När vi ser på tiden därefter kan vi se att uppklarningen av grova brott ökar. Och hur allt fler grova våldsbrott stoppas innan de begås”, säger han.

”Klarar upp mer”

Polismyndigheten konstaterar att brottsutvecklingen under den studerade perioden varit exceptionell. Nu anser man dock att mycket av arbetet går åt rätt håll.

”Exempelvis klarar vi upp betydligt fler sprängningar och skjutningar i gängmiljö, fler bedrägerier och fler övriga mängdbrott”, skriver det nationella mediecentret i en kommentar.

Men för brott mot särskilt utsatta brottsoffer, som kvinnor och barn, kvarstår brister, trots att antalet utredare vuxit kraftigt.

”Av detta kan man dra slutsatsen att tillförda personaltillskott inte varit lösningen på att öka uppklarningen inom den ärendekategorin, vi behöver i stället arbeta på annat sätt”, skriver polisen.

Följ ämnen i artikeln