Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Fler poliser och mer pengar har inte löst en högre andel grova brott

Karin Thurfjell

Uppdaterad 12.06 | Publicerad 08.12

Polisen har fått mycket mer pengar och antalet poliser har ökat kraftigt.

Men andelen grova brott som blir lösta har inte ökat. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Polisens resurser har ökat med 80 procent de senaste åren. Pengarna från regeringen ska gå till att öka antalet anställda i myndigheten med 10 000 mellan 2016 och 2016.

Nu visar en rapport från Brå att antalet poliser som jobbar i grupper som ska utreda grova brott, som som mord, har ökat med över 30 procent mellan 2018 och 2023. Under den perioden har också antalet grova brott blivit fler. Men grupperna som ska utreda dem utreder inte fler brott. Istället läggs de mindre komplicerade grova brotten på lokalpoliser. Och andelen av de grova brotten som blir lösta har inte ökat. Siffran ligger kvar på 19 procent.

Liten ökning av lösta brott i nära relationer

– Vi ser att polisen har haft en otillräcklig förmåga att möta utvecklingen av de grova brotten under de senaste åren, säger Kristin Franke Björkman, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Andelen grova brott som kopplas till gängkriminalitet som blir lösta har ökat lite, från 27 till 30 procent.

Även poliserna som ska utreda brott mot särskilt utsatta brottsoffer, som våld i nära relationer, har blivit fler. Men också när det gäller de brotten har endast marginellt högre andel brott blivit lösta, en ökning från 12 procent 2019 till 14 procent 2023.

Rapporten: Polisen flyttar runt ”hål”

– Den kraftiga personaltillväxten har inte gett de resultat man kan förvänta sig när det gäller brott mot särskilt utsatta brottsoffer. Här finns potential att öka uppklaringen, men inte genom ytterligare personaltillväxt. Personalsituationen är på flera håll instabil med hög frånvaro och brister i ledning och styrning, och det är något myndigheten behöver se över, säger Kristin Franke Björkman.

Enligt rapporten använder polisen inte personalen på ett effektivt sätt. Myndigheten omfördelar personal tillfälligt och det skapar ”hål” som flyttas runt i organisationen, skriver rapportförfattarna.