Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Brå: Hälften oroar sig för brottslighet

Uppdaterad 11.45 | Publicerad 09.03

Varannan svensk oroar sig för brottsligheten i samhället – det är den näst högsta siffran någonsin.

Boende i socialt utsatta områden är dubbelt så otrygga som andra.

Skjutningar, sprängningar och ett högt terrorhot – fortsatt många är oroade över brottsligheten i samhället.

I den nya trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet (Brå) uppger 50 procent att de är oroliga. Det är en liten minskning jämfört med förra årets rekordsiffra. Men ändå den näst högsta siffran någonsin och en betydligt högre nivå än för tio år sedan, då 28 procent var oroade.

Samtidigt är det nästan en av fyra som uppger att de känner sig otrygga när de vistas utomhus sent på kvällen i sitt eget bostadsområde. Även det en liten minskning jämfört med förra året, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper.

Avstår aktiviteter

I utsatta områden är dubbelt så många (40 procent) otrygga, jämfört med dem som bor i områden med goda socioekonomiska förutsättningar.

Det är också fler i utsatta områden som oroar sig för att bli utsatta för misshandel, rån, stöld eller skadegörelse på bil, eller som avstått någon aktivitet på grund av oro för brott.

Samtidigt är det något färre i utsatta områden som oroar sig för brottsligheten i samhället i stort och för att närstående ska drabbas av brott, jämfört med dem som bor i områden med goda förutsättningar.

Förtroendet för rättsväsendet ökar också i årets undersökning, efter att ha minskat förra året. Polisen är den instans som ökar mest, och som också har högst förtroende sammantaget, 60 procent.

Färre sexualbrott

När det gäller utsattheten för enskilda brott går utvecklingen åt lite olika håll.

Fler uppger att de utsatts för bedrägerier, samtidigt som färre drabbats av sexualbrott. För sexualbrotten är minskningen tydlig, 3,8 procent uppger sig utsatta mot 4,7 i förra årets undersökning.

Även andelen som uppger att de utsatts för hot har minskat något. Vad gäller rån är dock den nedåtgående trenden från 2020 bruten och i årets undersökning är andelen utsatta densamma som året innan.

För brottstyperna misshandel, fickstöld, nätkränkning, trakasserier, bostadsinbrott och bilstöld har andelen legat på en stabil nivå de senaste tre till fyra åren, enligt Brå.