Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Studenter oroas över tentor, social förnedring och skjutningar

Publicerad 2024-10-10 19.32

Majoriteten av gymnasie- och högskolestudenter i Sverige känner sig trygga i skolan, enligt en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Men trots det finns det flera orosmoment som bidrar till ökad stress och ångest bland studenterna.

– Just nu har jag mycket sömnbrist och kvarliggande stress från förra veckans tentor, säger Kristin Rosen, student vid Kungliga Tekniska högskolan.

Oro för att misslyckas på tentor, förnedring på sociala medier och rädslan för skjutningar är några av de faktorer som tynger gymnasie- och högskolestudenter i Sverige.

– Ibland tänker jag att min skola kan bli attackerad under skoltid. Men jag tror inte det. Jag oroas mest för studierna och gymnasiearbetet, säger Ridwan Said-Hussein student på Solna gymnasium.

Av de tillfrågade uppger 89 procent att de känner sig trygga i sin skolmiljö. Men samtidigt finns rädslor som påverkar deras vardag.

Rädsla för misslyckanden och våld

Det främsta orosmomentet är att misslyckas på tentor eller prov, en rädsla för 56 procent av de tillfrågade.

Dessutom känner sig 11 procent av studenterna oroade över att bli offentligt förnedrade på sociala medier, medan 7 procent fruktar att en skjutning ska inträffa på eller nära deras skola.

– När jag var yngre hände några händelser, som när andra elever kommer in i skolan och det uppstår bråk. Då känner man sig otrygg, säger Ndip Mveng från Solna gymnasium.

Mobbning är också en källa till oro för 6 procent av studenterna, vilket visar på att även om den upplevda tryggheten är hög, kvarstår känslan av utsatthet bland en del av de unga.

Studenter ändrar sitt beteende

Studenterna som svarade att de är rädda för något av dessa orosmoment fick också frågan om deras oro har påverkat deras beteende. Svaren visar att många har ändrat sitt agerande för att undvika de situationer de är rädda för. Framförallt gäller detta mobbning, där hela 70 procent av de som oroar sig för detta har vidtagit åtgärder för att undvika att bli utsatta.

När det gäller rädsla för social förnedring på nätet har 55 procent av de oroade studenterna ändrat sitt beteende, exempelvis genom att undvika att lägga ut inlägg eller interagera på sociala medier på samma sätt som tidigare.