Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Förundersökning mot toppmilitär nedlagd

TT

Publicerad 2024-09-04 10.17

En man som tidigare varit häktad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift är inte längre misstänkt i utredningen. Arkivbild

En man som tidigare varit häktad för grov obehörig befattning med hemlig uppgift är inte längre misstänkt i utredningen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Förundersökningen mot mannen har i dag lagts ned. Förundersökningen mot den kvinna som frihetsberövades samtidigt misstänkt för samma brott pågår alltjämt”, säger senior åklagare Mats Ljungqvist vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Mannen fick beskedet av sin försvarare, advokat Thomas Olsson, under onsdagsmorgonen.

– Det var väntat. Redan från början sa jag att jag var oskyldig, säger toppmilitären till Expressen.

Enligt advokat Thomas Olssons uppfattning fanns det inte någon substantiell grund till misstankarna redan i ett inledande skede.

– Det utredningsmaterial som presenterats i samband med förhören och häktningsförhandlingen gav inte stöd för misstankarna, säger han till TT.

Advokaten: ”Ingen anledning att frihetsberöva”

Den misstänkte toppmilitären och hans FRA-anställda hustru greps i en Säpo-ledd insats den 17 oktober. Båda var frihetsberövade från oktober till december i fjol, då åklagaren hävde häktningen. Nu är endast kvinnan i målet misstänkt.

– Vi tyckte inte att det fanns någon anledning att frihetsberöva honom eller fortsätta driva förundersökningen. Sen varför det drevs vidare och tog så lång tid får man fråga åklagaren om, säger mannens advokat.

Den tidigare misstänkte mannen har haft flera nyckelpositioner inom Försvarsmakten, både i Sverige och utomlands. Periodvis har han arbetat med koppling till Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Hans hustru var vid tiden för gripandet anställd vid Försvarets radioanstalt (FRA).

Mannen har fortfarande sin anställning på Försvarshögskolan men har inte arbetat sedan gripandet i oktober.

Följ ämnen i artikeln