Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Man gripen för terroristbrott i Sverige

Joakim Magnå/TT, Gustav Sjöholm/TT

Uppdaterad 14.07 | Publicerad 11.58

En man har gripits misstänkt för terrorbrott. Arkivbild.

En man har gripits och anhållits för terroristbrott i Sverige, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Vi befinner oss i ett mycket tidigt skede av den här utredningen, säger Gabriel Wernstedt på Säpo till TT.

Gripandet skedde odramatiskt i Stockholmsområdet på onsdagen. Säpo har bedrivit ärendet ”en tid” innan tillslaget ägde rum, men utredningen är i ett ”mycket tidigt skede”.

– Det här är en pågående förundersökning som vi bedriver på Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, säger Gabriel Wernstedt på Säpos presstjänst.

Senior åklagare Mats Ljungqvist bekräftar för TT att brottet ska ha begåtts i augusti i år. Han vill inte gå in på brottets art eller några detaljer i utredningen. Mannen är skäligen misstänkt, den lägre graden.

– Att inleda förundersökning kräver skälig misstanke och vi har inte anledning att fundera över något annat just nu. Det säger inget om styrkan i ärendet, säger Mats Ljungqvist som inte vill kommentera om det kan bli fler gripanden.

– Av principiella skäl kan vi inte svara på det.

Robin Grönvall har utsetts till mannens offentliga försvarare och säger till TT att hans klient förnekar brott, men vill i övrigt inte uttala sig om fallet.

Ärendet har enligt Säpo ingen koppling till något annat pågående ärende hos dem.

– Det här är ju ett brott som kan uppfattas som väldigt allvarligt. Men då kan vi lägga till då att vi inte bedömer att det finns någon fara för allmänheten kopplat till det här ärendet, säger Wernstedt.

Senast på lördag klockan 12 ska åklagaren ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad eller inte.