Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Henrietta, Henrika

”Får vara lite luddig”

Publicerad 2015-07-21

Väderprognosen visade strålande sol till helgen.

I verkligheten regnade lördagen bort.

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist vet allt om skakiga prognoser och varför man inte ska lova 25-gradig värme till göteborgare.

– Man får vara lite luddig, säger han.

SMHI är inte ofelbart. En prognos på måndagen om tisdagens väder har en träffsäkerhet på i genomsnitt 82 procent, och när vädret fem dagar framåt förutspås ligger siffran på 73 procent.

Att utlova solsken vid 15-tiden om tio dagar är alltså vanskligt. Enligt Nils Holmqvist, meteorolog på SVT, finns det många olika faktorer som kan påverka under den tiden. Mycket kan till exempel hända med ett lågtryck som rör sig över Atlanten innan det når Sverige. I allmänhet blir tillförlitligheten lägre ju längre in i prognostiden man kommer.

Alltid en avvägning

Vad träffsäkerheten är för en tiodygnsprognos tror inte Holmqvist att någon säkert vet.

– Man gör mer schematiska prognoser över ett större område när man tittar längre fram i tiden. Då kan de ha ganska bra träffsäkerhet, om man tar dem för vad de är, säger han.

Enligt honom är det alltid en avvägning vad han vågar säga till tittarna som tv-meteorolog. Han vill inte vara för luddig men när vädret är ostadigt kan han heller inte lova för mycket.

– Det finns en sådan liten ful regel, att ingen blir besviken om det blir bättre väder än vad prognosen säger. Så man kan vara väldigt ”safe” och alltid lägga sig lite lägre. Men det är inte roligt, tycker jag.

”25 grader i Göteborg”

Men frestelsen att bjuda på bra väder kan ibland bli för stor. Meteorologen minns en gång när det gick ordentligt fel i tv-rutan.

– Det såg ut att bli 25 grader varmt i Göteborg, och då satte jag ut det på kartan också. Men då kom det en kallfront och det blev 15 grader och regn. Där borde jag nog ha pratat mer om osäkerheterna.

TT

Följ ämnen i artikeln