15-åring erkänner: ”Jag startade Instagramkontot”

Publicerad 2013-05-18

Kommer att åtalas efter Instagrambråket i Göteborg

Den 15-åriga flickan misstänks ha skapat Instagramkontot som orsakade upplopp i Göteborg.

Nu har hon erkänt, skriver GP.

Men hennes 16-åriga kompis förnekar allt.

I nästa vecka kommer de två tonårstjejerna att åtalas för grovt förtal, skriver Göteborgs-Posten. Och de riskerar att få betala skadestånd på omkring 700 000 kronor om de döms för brottet.

Publicerade allt

Den 15-åriga flickan har erkänt att det var hon som startade kontot och i december i fjol uppmanade följarna av kontot att bidra med "orrar", ett slang för slampor. De skulle hängas ut via chattapplikationen KIK, och de som bidrog lovades anonymitet.

Ryktet om kontot spred sig som en löpeld och fick snabbt tusentals följare.

Över 200 bilder lades upp, på unga som kallades "horor", "slampor" och "orrar" och uppgavs ha haft sex med andra namngivna personer. Rykten spreds. Någon av ungdomarna var bara 13 år gammal.

Enligt GP har den misstänkta 15-åriga flickan själv sagt att hon i stort sett bara publicerade allt på bilddelningssajten, mer eller mindre i panik.

"Ett känsligt fall"

Under ett par dagar följde upplopp vid två gymnasieskolor i Göteborg där bland annat en flicka, som felaktigt pekats ut som den som startat kontot, slogs i backen och blev hoppad på.

Den 16-åriga flickan har kopplats till brottet både genom 15-åringens vittnesmål och genom sms-trafik som pekar på att hon åtminstone haft god kännedom om Instagramkontot.

– Jag säger inte mer än att min klient nekar till anklagelserna. Detta är ett känsligt fall och jag väntar med uttalanden tills åklagaren lämnat in sin stämningsansökan, säger hennes advokat Claes Östlund till GP.

Kammaråklagare Annika Boman vill inte lämna några kommentarer förrän efter det att åtal väckts.

46 målsägande finns i målet och lika många anmälningar har lagts ner. Att det är så många målsägande är också anledningen till att tonårstjejerna kan tvingas betala hundratusentals kronor i skadestånd om de döms.

Rättegången väntas inledas i början av juni.