Omar Mustafa bryter tystnaden

Publicerad 2013-04-23

Omar Mustafa tvingades lämna Socialdemokraternas partistyrelse efter bara sex dagar.

Enligt partistyrelsen för att han inte tydligt nog tog avstånd från antisemitiska personer.

I dag kallade han till presskonferens för att berätta sin version:

– Jag ser mig inte som socialdemokrat längre.

Den 7 april valdes Omar Mustafa från Stockholm in i partistyrelsen på S-kongressen i Göteborg. Bara sex dagar tvingades han bort, efter att Veronica Palm, ordförande för S i Stockholm, uppmanat honom att lämna platsen.

– Jag vill berätta min version om vad som hände, alldeles från början tills i dag, säger Omar Mustafa, under presskonferensen.

Fick kritik för inbjudningar

Affären har skakat om socialdemokratin både i Stockholm, men även på riksnivå. Mustafa, som även är ordförande i Islamiska förbundet, fick kort efter att han valdes in kritik för att han varit med och bjudit in antisemiter till konferenser.

Enligt Veroncia Palm blev situationen ohållbar. I övrigt ville hon inte kommentera varför Mustafa petades förrän i en debattartikel i Aftonbladet. Där skrev hon att skälet var att Mustafa inte tydligt nog tog avstånd ifrån att bjuda in föreläsare med antisemitiska och homofoba åsikter.

– Jag kände att det inte var hela sanningen, säger Omar Mustafa på presskonferensen.

Partiet godkände brevet

Enligt Mustafa nominerades han till partistyrelsen i god till innan S-kongressen i Göteborg av styrelsen i Stockholm.

– Jag kände stort förtroende. Det var inte förrän valet av partistyrelsen på söndagen som jag visste att jag skulle bli föreslagen till suppleant, säger Mustafa.

Bara någon dag efter valet började drevet, enligt honom. Mustafa berättar att han stod partiet och dess kommunikatörer väldigt nära fram till att han lämnade alla partiuppdrag.

– De godkände alla intervjuer som jag gjorde.

Även hans öppna brev till Aftonbladet.

– Jag svarade på alla anklagelser. Mina uttalanden i Aftonbladet godkändes av partiet, även av Veronica Palm själv. Veronica Palm var faktiskt ett stöd för mig under hela drevet. Jag förstår inte nu hur jag inte var tydligt nog.

”Full förståelse”

På fredagen, dagen innan hans avgång, hade han sitt första fysiska möte med representanter för arbetarekommunen och partiledningen, däribland Veronica Palm.

– De representanterna vara i nära kommunikation med partiledningen.

På mötet gick de igenom samtliga anklagelser och tänkbara framtida anklagelser.

– Jag hade inga problem med att svara på de här frågorna. Jag var trygg med vad jag stod för.

Vidare berättade Mustafa på mötet men även i dag på presskonferensen om var och en av de personer som bjudits in till Islamiska förbundets konferenser.

– Partiledningen hade full förståelse för mina förklaringar. Men de tyckte att det var för mycket att hantera att de gav vika.

Löfven ville prata jobb

Mustafa vill inte namnge ytterligare vilka personer som fanns på plats på mötet med partiledningen. De var i alla fall tydliga med sitt besked:

– De sa "Omar du har inte gjort något fel, pressen från media är blivit för stor, partiledningen är trött efter kongressen och partiledaren vill hellre prata jobb."

Omar Mustafa var villig att lämna sitt uppdrag som ordförande i Islamiska förbundet trots att hans mandatperiod skulle gå ut om bara några månader. Det räckte inte.

– Det räckte bara att jag kom från Islamiska förbundet för att göra det här ohållbart. Jag såg tyvärr hur partiledningen vek sig för ett drev som de själva uppfattade som islamofobiskt. Jag upplevde att partiledningen inte hade något förtroende för mig och valde att avsluta mina uppdrag i partiet.

Veronica Palm hade däremot bara begärt att han skulle hoppa av partistyrelsen. Platsen i Stockholms distriktsstyrelse var fortfarande hans.

– Jag tyckte det var konstigt. Om jag inte passade i partistyrelsen nationellt varför ska jag passa i Stockholm styrelse?

Mustafa poängterar att han inte vill tillhöra partiet överhuvudtaget.

– Jag ser mig inte som socialdemokrat längre.

Detta har hänt:

7 april: Omar Mustafa väljs in i partistyrelsen som suppleant på partikongressen i Göteborg efter att ha nominerats av Stockholms arbetarekommun.

9 april: Uppgifter sprids om att Mustafa som ordförande i Islamiska förbundet bjudit in antisemitiska föreläsare till konferenser.

10 april: I Aftonbladets Partiprogrammet anklagar tidigare S-ledaren Mona Sahlin Mustafa för antisemitism och kräver att partiledningen tar avstånd. Senare korrigerade hon sitt uttalande i tidskriften Expo: "Vad jag menade var att han har lämnat utrymme för djupt antisemitiskt och homofoba åsikter genom de inbjudningar han gjort. Jag tycker också att han inte visade någon förståelse för hur provocerande och problematiskt det är om man ska sitta i en partistyrelse för ett parti där verkligen toleransen måste vara det övergripande."

11 april: Stefan Löfven uppger att Mustafa har partiets stöd eftersom ledamoten lovat bättring.

13 april: Löfven kräver att måste välja sida mellan partistyrelsen och Islamiska förbundet. S-ordförande i Stockholm, Veronica Palm, kräver att Mustafa hoppar av partistyrelsen. Senare lämnar Mustafa alla uppdrag i partiet.

15 april: Föreningen Hjärta, troende socialdemokrater i Stockholm, demonstrerar utanför partihögkvarteret för att stödja Mustafa.

16 april: 29 aktiva socialdemokrater kritiserar S-ledningen för hanteringen av Mustafa och menar att han borde ha fått sitta kvar. Moissis Nikolaidis, representantskapsombud i Stockholm, kräver Veronica Palms avgång.

17 april: Palm bryter tystnaden i en debattartikel och uppger att Mustafa inte var beredd att tillräckligt tydligt ta avstånd att bjuda in personer med antisemitiska och homofobiska personer.

18 april: Partiets högsta ledning, verkställande utskottet, träffas för första gången och diskuterar ärendet Omar Mustafa. Partisekreterare Carin Jämtin ställer sig bakom S i Stockholms förklaring till Mustafas avhopp.

19 april: Löfven kallar till pressträff efter partistyrelsens första möte sedan kongressen. Han kritiserar partiets nomineringsprocess. "Någon ordning måste det vara i ett parti", säger han.

20 april: Omar Mustafa säger i en SvD-intervju att det var partistyrelsen som ville göra sig av med honom – på grund av islamofobiska krafter. "Jag fick klara besked om att partiledningen saknade förtroende för mig."