Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Syrien accepterar ryska förslaget

Publicerad 2013-09-10

Syrien säger ja till Ryssland förslag att låta det internationella samfundet ta över kontrollen av Syriens kemiska vapen.

Ett ja som kan göra att USA låter bli att ingripa militärt.

Syriens utrikesminister säger att Syrien accepterar det ryska förslaget att låta världssamfundet kontrollera landets kemiska stridsmedel, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Syrien är "djupt oroat" över riskerna för en forskningsreaktor nära Damaskus vid en beväpnad attack mot landet, säger en hög syrisk diplomat och begär hjälp från FN:s atomenergiorgan IAEA att utreda riskerna.

Ännu finns inget konkret förslag om exakt hur Syriens skulle överföra kontrollen av sina vapen.

”Konsekvenser”

Frankrike har dock avviserat att man under dagen tänker lägga fram en resolution i FN:s säkerhetsråd som tvingar Syrien att lämna ifrån sig sina vapen.

Om man inte gör det föreslår Frankrike att Syriens ska drabbas av "extremt allvarliga konsekvenser".

Storbritannien stödjer också i princip den ryska planen. Men premiärminister David Cameron har vissa förbehåll.

– Nu är upp till Ryssland och Syrien att bevisa att initiativet att lämna över de kemiska vapnen är seriöst, säger Cameron enligt TT. Processen kring de kemiska vapnen får inte bli för långdragen.

Troligen kommer USA:s president Barack Obama i sitt tal till det amerikanska folket i kväll från Vita huset att ange under vilka villkor han är beredd att vänta med en väpnad attack.

”Vill se i praktiken”

Obama har redan sagt att han ser positivt på det ryska förslaget men att han vill se att Assad även i praktiken är beredd att lämna ifrån sig sina vapen.

Den omröstning som var tänkt att ske i senaten i morgon för att godkänna den attack Obama vill genomföra har nu skjutits på framtiden och hålls troligen inte heller nästa vecka.

En militär attack är inte avvärjd men det verkar som Syrien åtminstone får lite tid på sig för att visa att man menar allvar med sitt ja till den ryska planen.

ANNONS