Palin missbrukade sin ställning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-11

Republikanernas vicepresidentkandidat Sarah Palin missbrukade sin ställning när hon utövade påtryckningar för att få en polis avskedad när hon var guvernör i Alaska. Men hon bröt inte mot lagen, enligt en rapport som offentliggjordes på fredagen.

Sarah Palin.

Utredning har fokuserat på om avskedandet av delstatens polischef kunde kopplas till Palins personliga konflikt med en delstatspolis som var inblandad i en bitter vårdnadstvist med guvernörens syster.

I en 263-sidig rapport som släpptes av Alaskas justitieutskott efter sex timmars debatt bakom stängda dörrar sade utredaren, Steve Branchflower, att Palin brutit mot de etiska reglerna för offentliganställda, skriver AFP.

”Otillåten påtryckning”

Utredaren sade att Palin gett sin make Todd Palin tillstånd att använda Alaskas guvernörskontor och resurser för att pressa myndigheterna att avskeda Mike Wooten, hennes tidigare svåger.

”Guvernör Palin tillät medvetet en situation att fortgå där otillåten påtryckning riktades mot flera underordnade i avsikt att föra fram en personlig agenda, att få polismannen Michael Wooten avskedad”, enligt rapporten.

Palin har anklagats för att ha sparkat polischefen i Alaska i juli sedan han vägrat avskeda Wooten.

”Troopergate”

Skilsmässan mellan Palins syster och Wooten var bitter och en vårdnadstvist pågick om parets barn. Enligt Monegan försökte familjen Palin upprepade gånger övertala honom att avskeda Wooten.

Palin har förnekat att hon pressat Monegan och har hävdat att anklagelserna mot henne är ogrundade, även om hon medgett att hennes anställda flera gånger tagit upp saken med olika tjänstemän i delstaten.

Wooten är en ”state trooper”, alltså delstatspolis, och affären har därför döpts till Troopergate.

TT