”Till och med en del meteorologer har köpt myten”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-24

Pär Holmgren sågar pratet om olika typer av kyla vid samma temperatur

Göteborgaren klagar på kylan när det är nollgradigt.

Klent, säger norrlänningen.

Hög luftfuktighet gör att det känns kallare i söder, kontrar göteborgaren.

Men nu slår meteorologer hål på den myten.

I helgen sjönk temperaturerna i hela Sverige igen. I söder letade temperaturen ner sig mot 5 minus och i norr ända ner mot 16 minusgrader.

Men ändå upplever många att det är kallare i söder än i norr. Många brukar säga att 5 minus i Göteborg och Stockholm känns kallare än när det än 5 minus i exempelvis Östersund eller Kiruna.

Förklaringen, sägs det, beror på att luftfuktigheten är högre ju längre söder ut man kommer. Och då känns det kallare än vad det faktiskt är.

"Djupt rotad myt"

Men nu får alla norrlänningar som dömt ut sina södra landsmän som klena vatten på sin kvarn. Låga temperaturer kan nämligen inte hålla mycket fuktighet. Vid minusgrader är fuktigheten i luften minimal.

– Att 5 minus känns kallare i söder än i norr på grund av luftfuktighet är en så djupt rotad myt att till och med en del meteorologer har gått på den. Den lilla mängd vattenånga som finns i luften vid låga temperaturer påverkar inte luftens värmeledningsförmåga, säger meteorologen Pär Holmgren.

Den troliga förklaringen till ”väderfenomenet” är i stället att norrlänningarna är mer vana vid kyla än invånarna i söder.

– Det är dels en psykologisk faktor, man kan vänja sig mentalt om man är ute mycket i kylan. Sen klär sig norrlänningarna varmare eftersom de av erfarenhet vet att kylan är obehaglig, säger Holmgren.

Vinden spelar in

En annan faktor som spelar in är vinden. När det är extremt kallt står luften nästan helt still. Men vid några få minusgrader kan det blåsa lättare vindar.

– Det behövs bara en svag vind för att en låg temperatur ska upplevas som mycket obehaglig, säger Pär Holmgren.

Han får medhåll av sin meteorologkollega Madeleine Westin Bergh.

– Vi kusterna kommer det ofta in vindar från haven. En svag vind får en direkt kyleffekt, säger hon.

Rådet till frusna människor i Götaland och Svealand är alltså att klä sig varmare.

Och att sluta klaga på luftfuktigheten. Den kommer först till sommaren.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln