Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Fritt fram att använda västvapen i Ryssland

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-08-15 08.46

Alexander Stubb. Bild från tidigare i sommar.

Ukraina har full rätt att anfalla inne i Ryssland, även med vapen från Finland och andra västmakter, enligt nya signaler. Och viktiga allierade fick visst reda på Ukrainas överraskningsoffensiv i förväg, trots tidigare besked, säger president Zelenskyjs talesman.

Den ryska ledningen är rasande över att Ukraina nu erövrar mark inne i Ryssland. Viktiga allierade som Storbritannien och USA har sagt sig vara ovetande om Ukrainas planer. Men Mychajlo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, uppger nu att landets västallierade visst informerades.

– En del saker måste göras med överraskning, säger han till brittiska The Independent.

– Men det fanns diskussioner med våra partner, om än inte offentliga.

”All rätt”

Flera länder går nu också ut med att de inte ser några problem med att deras vapen används offensivt på rysk mark.

– Utgångspunkten för det hela är att Ukraina får försvara sig i enlighet med internationell rätt, säger Finlands president Alexander Stubb på en presskonferens i Mariehamn på Åland.

Särskilt då Ryssland i sitt anfallskrig går till attack över hela Ukraina, även mot huvudstaden, samt ockuperar nästan en femtedel av Ukraina, har Kiev-regeringen stort manöverutrymme i att slå tillbaka.

– Att Ukraina då försvarar sig själv i Kursk (i Ryssland), genom att gå in 30–40 kilometer i landet, det har de all rätt till, säger Stubb enligt finländska medier.

I den rätten på rysk mark ingår även de vapen Ukraina fått av Finland.

– Vi ser inga skäl att begränsa ukrainarnas aktiviteter.

Sverige har inte uttalat några begränsningar eller förbehåll om hur Ukraina får använda svensk donerad krigsmateriel. Försvarsminister Pål Jonson uppger att Ukraina enligt folkrätten får försvara sig inom och utom sitt territorium.

– Vi har lämnat ett omfattande militärt stöd till Ukraina, vi har sagt att det är viktigt att man använder det i linje med folkrätten, det vill säga att man har både proportionalitet och diskriminering, det vill säga att man inte angriper civila mål utan militära mål, sade Jonson på en pressträff på torsdagen.

Finns undantag

Storbritannien resonerar på samma sätt.

– Vi var tydliga under gåvoprocessen att utrustningen kan användas i enlighet med internationell rätt, säger en talesperson för försvarsdepartementet enligt The Guardian.

– Självförsvar utesluter inte operationer inne i Ryssland.

Dock finns det undantag. Till exempel de avancerade ”Storm Shadow”-robotar som Storbritannien skänkt, med ett styckpris på cirka 27 miljoner kronor, har förbehållet att de inte får användas utanför Ukrainas gränser.