Stureplansmördare vill ha tidsbestämt straff

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-18

I dag beslutar Örebro tingsrätt om Tommy Zethraeus ska få bli fri

Sköt urskiljningslöst Tommy Zethraeus nekades att komma in på krogen Sturecompagniet. Han lämnade entrén, men kom tillbaka med ett automatvapen och började skjuta urskiljningslöst. Zethraeus dömdes 1995 till livstid för fyra mord och flera försök till mord.

Han fick avslag vintern 2009 då domstolen ansåg att det fanns en "konkret och beaktansvärd" risk för återfall i allvarlig brottslighet.

För andra gången ska Örebro tingsrätt i dag ta ställning till om Stureplansmördaren Tommy Zethraeus ska få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Advokat Gunnar Falk.

– Det är svårt att ha någon säker uppfattning kring hur det kommer att gå i rätten men vi jobbar på med det här, säger advokat Gunnar Falk till Aftonbladet.

Tommy Zethraeus anlände i dag iklädd blå jeans, en grå stickad tröja och träningsskor till tingsrätten i Örebro. Han kördes dit i en polisbil med mörkt tonade rutor. Klockan 14.00 inleddes förhandlingarna i säkerhetssalen som avslutades vid 16-tiden.

Fyra mord

Tommy Zethraeus dömdes 1995 för fyra mord och flera försök till mord sedan han avfyrat ett automatvapen mot nattklubben Sturecompagniet. Han hade nekats att komma in där. Under sin tid i fängelse har han dömts två gånger för allvarliga brott, bland annat stämpling till grovt rån och medhjälp till grovt vapenbrott.

Under de senaste två åren har Tommy Zethraeus skött sig bra och enligt den senaste bedömningen för återfall i brott är risken medelhög.

Studerar psykologi

Sedan förra året har Tommy Zethraeus studerat psykologi och han får goda vitsord från sin handledare vid högskolan i Kalmar. Bland annat framhölls hans uppsats i en av delkurserna som ett föredöme för övriga studenter. Zethraeus studerar även juridik.

– Han har gått från att vara oerhört destruktiv till att ha blivit positiv. Han är framgångsrik i sina studier och så skötsam som man kan vara på en anstalt under de hårda villkor som han förvaras, säger advokat Gunnar Falk till Aftonbladet.

Sitter på Kumla

Tommy Zethraeus är fortsatt placerad på anstalten Kumla och Kriminalvården bedömer att han behöver längre tid för att återanpassas. Han är alltjämt placerad i högsta säkerhetsklass och tillåts inte normalpermissioner, något som Gunnar Falk är kritisk till.

– Redan 2008 sa Rättsmedicinalverket att han borde flyttas till en mindre avdelning med inriktning på studier. Det skulle minska risken för återfall i brott och ge en gynnsam utveckling för honom.

Psykopatiska drag

Rättsmedicinalverket (RMV) anser att hans antisociala och psykopatiska drag har mildrats de senaste åren, men han uppfyller fortfarande kriterierna för narcissistisk och antisocial personlighetsstörning. Dessutom har han kvarstående psykopatiska drag.

Gunnar Falk berättar att Tommy Zethraeus är mån om att ta hand om sin hälsa och därför mår relativt bra.

– Det är lätt att bli nedbruten psykiskt och fysiskt men han har efter omständigheterna god hälsa efter sexton år i förvar.

För hans återanpassning krävs successiva förberedelser så att han kan pröva sin förmåga att upprätthålla sitt förändrade beteendemönster. Det är också viktigt att han får möjlighet att fortsätta sina studier, skriver RMV.

Åklagaren motsätter sig att Tommy Zethraeus får sitt straff tidsbestämt med hänvisning till att hans återfallsrisk bedöms som medelhög.