Pussy Riot-medlem i Sibirienfängelse

Publicerad 2013-11-14

Tjejerna i punkbandet Pussy Riot dömdes för huliganism. Nadezhda Tolokonnikova i mitten.

Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova har flyttats till ett fängelse i Sibirien, bekräftar en rysk kriminalvårdsmyndighet.

Hon har varit mystiskt försvunnen i över tre veckor.

Nadezjda Tolokonnikova, 24, förflyttades från kvinnofängelset i delrepubliken Mordvinen till en annan straffkoloni i grannregionen för 26 dagar sedan.

Sedan dess har ingen hört av henne.

I dag bekräftar ryska myndigheter att Tolokonnikova flyttats till ett nytt fängelse i Krasnojarsk i Sibirien.

”Fången Tolokonnikova har anlänt till den ryska fånginstitutionen i Krasnojarskregionen”, berättade en regional fängelsemyndighet i ett uttalande på torsdagen.

Avbröt hungerstrejk

Nadezjda Tolokonnikova hade innan förflyttningen hungerstrejkat för bättre villkor på det dåvarande fängelset. I ett öppet brev beskrev hon arbetsförhållandena i den så kallade straffkolonin som slavliknande. Internerna tvingades jobba upp mot 17 timmar varje dag fick bara fyra timmars sömn och nekades raster.

Tolokonnikova gav upp när strejken började påverka hennes hälsa och tog emot näring via dropp.

Fram till nu har hennes familj inte fått någon information om var hon förflyttats eller om ens var vid liv.

”På fängelsesjukhuset”

I myndigheternas uttalande framgår det inte Nadezjda Tolokonnikova är på en vårdavdelning eller inte.

Hennes advokat har informerats exakt om var hon men uppger att han inte får lämna säga det till någon annan, enligt en talesperson för fånginstitutionen, uppger TT.

Tolokonnikovas man hävdar för radiostationen Echo Moskvy, Moskva-Ekot att hon har kontaktat sin familj och att hon är inlagd på fängelsesjukhuset i Krasnojarsk för att genomgå en hälsokontroll, skriver Sveriges radio.

Snart avtjänat straffet

Tolokonnikova är en av tre medlemmar i Pussy Riot som dömdes för huliganism till fängelse 2012. De ska ha framfört ett kort Putin-kritisk uppträdande i ortodoxa Frälsarkatedralen i Moskva.

Nu är endast hon och medlemmen Maria Aljochina fortfarande fängslade. Tolokonnikova ansökte om villkorlig frigivning i juli men fick avslag.

Hon har bara några månader kvar av sitt tvååriga fängelsestraff och ska avtjäna det i det nya fängelset.