Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Pussy Riot-medlem mystiskt försvunnen

Publicerad 2013-11-04

Pussy Riot-medlemmen Nadezjda Tolokonnikova, 23, har försvunnit.

Varken hennes advokat eller familj vet var hon är sedan fängelseflytten.

– Ingen vet någonting. Det finns inga bevis på att hon fortfarande lever, säger pappan Andrej Tolokonnikov till Buzzfeed.

Nadezja Tolokonnikova, 23, förflyttades från kvinnofängelset i delrepubliken Mordvinien till en annan straffkoloni i grannregionen. Men sedan förflyttningen genomfördes har varken familjemedlemmar, hennes make eller advokat hört ett ljud från henne.

– Ingen vet någonting. Det finns inga bevis på att hon fortfarande lever, vi vet inte hur hon mår. Är hon sjuk? Har hon blivit misshandlad?, säger pappan Andrej Tolokonnikov till Buzzfeed.

Hungerstrejkade

Tolokonnikova förflyttades efter att hon hungerstrejkat för bättre villkor i fängelset. I ett öppet brev skrev hon att arbetsförhållandena i den ryska straffkolonin var slavliknande, och att internera tvingas jobba 17 timmar varje dag. De nekas pauser och får bara fyra timmars sömn om natten. Hon ska även ha fått ett dödshot från en anställd på fängelset.

Tolokonnikovas make Petja Verzilov har tillsammans med en grupp anhängare protesterat nära fängelset och fängelsesjukhuset.

– Vi tror att de flyttade henne till en stor stad för att gömma henne. Det verkar som de blev trötta på protesterna, säger Andrej Tolokonnikov.

Tolokonnikova ska ha setts senast den 24 oktober av en medpassagerare på det tåg hon förflyttades med, skriver Buzzfeed. Ingen hört eller sett något av henne sedan dess.

Familjen har enligt ryska fängelseföreskrifter rätt att informeras inom tio dagar om ankomsten till en ny straffkoloni. De tio dagarna har passerat.

Släpps i mars

Tolokonnikova är en av tre bandmedlemmar i punkkollektivet Pussy Riot som dömdes för "huliganism" till två års fängelse efter en Putin-kritisk konsert vid Frälsarkatedralen i Moskva förra året. I mars släpps hon fri.