Ny klätterfisk gäckar forskare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-04

”Det här är helt fantastiskt”

Den har ”ben”, ögon som tittar framåt – och den klättrar i skrevor.

En mystisk klättrande fisk gäckar forskare.

– Den är otrolig, säger fiskexperten Ted Pietsch.

Fisken har benliknande fenor, platt ansikte och ögon som tittar framåt. Den hittades i vattnen utanför den indonesiska ön Ambon.

Den nyupptäckta fisken, som har benliknande fenor, platt ansikte och ögon som tittar framåt, hittades i vattnen utanför den indonesiska ön Ambon.

Iktyologen Ted Pietsch vid University of Washington säger att han aldrig sett någonting liknande förut.

– Jag är fortfarande exalterad. Den är otrolig. Enastående, säger han till Seattle Post-Intelligencer.

Upptäcktes av dykare

Fisken upptäcktes i januari av ägarna till en dykarfirma som skickade bilder på fisken till flera olika fiskexperter.

– Alla sa: ”Den där har vi aldrig sett förut”, säger Andy Shorten, delägare i dykarfirman, till Seattle Post-Intelligencer.

Till slut fick de kontakt med Ted Pietsch, expert på marulkfiskar. Han är övertygad om att den nu upptäckta fisken är besläktad med fiskfamiljen sargassoulkar. Men han säger att fisken skiljer sig på flera sätt – mest uppseendeväckande är det platta ansiktet med ögon som tittar framåt.

– Den måste föda sig på ett helt annat sätt än andra marulkfiskar, säger Ted Pietsch som tillägger att den aktuella typen av seende hos fiskar är ”extremt ovanlig”.

Ska DNA-testas

Fisken, som är ungefär 10 centimeter lång, lever på korallreven i vattnen utanför Indonesien där den kravlar i korallskrevorna med sina böjda bröstfenor.

En av Ted Pietsch studenter åkte till Indonesien i förra veckan och lyckades fånga den ovanliga fisken som nu ska DNA-testas för att försöka slå fast hur den är släkt med andra marulkfiskar.

– Det här är helt fantastiskt. Jag är nästan säker på att den tillhör en helt ny familj av ryggradsdjur, och det är inte alls ofta vi hittar en ny familj av ryggradsdjur, säger Ted Pietsch till Seattle Post-Intelligencer.