Efter storm kommer snöfall

Publicerad 2022-02-01

Stormen Malik har lämnat landet och vädret i veckan blir i stället mer vinterlikt och bjuder på snö långt söderut.

– Det kan komma 10–20 centimeter nysnö i kombination med friska vindar, vilket kan ge besvärliga förhållanden på vägarna på grund av snödrev, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Stormen Malik har passerat efter att ha ställt till med en hel del trubbel i stora delar av landet.

I Storbritannien drog stormen Corrie in efter Malik, gjorde 40 000 strömlösa och ställde in mängder av flyg. Men Corrie kommer inte att drabba Sverige, menar Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

– Däremot kommer ett lågtryck in som för med sig snöfall under tisdagen. Som mest kan det falla 2–5 centimeter snö.

Gul varning – ymnigt snöfall

Under eftermiddag och kväll har SMHI utfärdat en gulvarning för snöfall i Blekinge och nordostligaste Skåne.

– Det väntas ge snöhalka och dåliga sikt förhållande i trafiken, både till följd av själva snöfallet men även snörök. Vilket kan leda till långsammare trafik på vägarna och risk för förseningar inom tåg-, flyg och busstrafik. Snön som faller ligger kvar till torsdag då regn och plusgrader väntas.

Men i Skånes sydliga delar får man räkna med att nederbörden kommer att falla som regn eller blötsnö.

I Dalarna och Värmland kan det falla uppemot 5–8 centimeter snö. I östra Svealand och sydöstra Norrland finns chans till en del sol men i övrigt molnigt.

Onsdagen ger kyliga nordanvindar.

Under morgonkvisten på onsdag dominerar kall luft över landet och kan ge mellan 5–10 minusgrader i Svealand och 15–25 minus i Norrland. Framåt dagen blir det något mildare.

– Då blir det också småblåsigt vid kusterna med friska vindbyar men solchanser är goda i nästa hela landet. Skåne, Halland, västra Småland samt Uppland får dock räkna med mulet väder, säger Mikael Luhr.

Stor förödelse när träd föll över seniorboende. En kvinna på seniorboendet Skogshill i centrala Malmö hade på lördagskvällen änglavakt när ett 100-årigt träd föll och slog hål i taket på hennes lägenhet under stormen Maliks härjningar. Fem minuter innan trädet föll hade kvinnan flyttat sig från datorn i sovrummet där en av trädets grenar slog in till köket för att laga mat. Även grannlägenheten fick skador men inte heller där kom någon person till skada.

Snöfall på torsdagen

Under torsdagen letar sig återigen ett lågtryck in i sydväst och för med sig regn och snö. Man får se upp på vägarna när regn som faller på vägarna fryser till. Under dagen sprider sig snöfall över Götaland och västra Svealand. Östra Svealand och södra Norrland får en kall dag med en hel del sol. Över de norra delarna av Norrland varierar molnighet med någon snöby och de får kalla 15–25 minusgrader.

Gatujouren från Malmö Stad på plats för att försöka få undan vattnet från vägen mellan Universitetsbron och klaffbron då högt vattenstånd och höga vågor slår över kajen vid fyren i Malmö hamn på söndagen då stormen Malik fortsätter härja i Skåne.

Blåst och kraftigt snöfall i Norrland på fredag

Torsdagens lågtryck fortsätter upp över Norrland under fredagen och tilltar i intensitet. Ymnigt snöfall kommer troligen förekomma både i fjällen och längs med kustbandet, menar Luhr.

– Över relativt stora områden kan det komma 10–20 centimeter nysnö i kombination med friska vindar, vilket kan ge besvärligt förhållanden på vägarna på grund av snödrev.

Men de som ser framemot fortsatt snö i Svealand och Götaland blir besvikna. Snöfallet övergår i regn under dagen när temperaturen väntas stiga till några plusgrader.

Helgen: Mild luft letar sig in över landet

– I Svealand och Götaland ger lördagen klart väder med en byig vind. För Norrlands del letar sig ett nytt snöområde in från Norska havet. Det väntas leda till ymnigt snöfall i Jämtland- och Lapplandsfjällen.

Temperaturen väntas ligga på 0–5 plus i Götaland och -3 till +3 i Svealand.

I söder väntas enstaka plusgrader och regn på många håll under söndagen. I norr fortsätter det vara 5–10 minusgrader, samtidigt som snöområden drar in över fjällen och sprider sig österut.

Följ ämnen i artikeln