Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Maduro uppmanas hålla nytt val

TT

Publicerad 2024-08-15 17.56

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva, till höger, i samtal med Venezuelas president Nicolás Maduro vid ett möte i Brasilien i fjol. Arkivbild.

Pressen ökar på Venezuelas president Nicolás Maduro efter det omstridda valet i juli. Brasiliens och Colombias presidenter föreslår ett nytt val som en väg ur krisen.

– Om han är förnuftig så kan han (Maduro) vända sig till det venezuelanska folket, kanske till och med kalla till nytt val, säger Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva i en radiointervju.

Valet bör i så fall organiseras av en opartisk valkommitté och bevistas av observatörer från olika delar av världen, tillägger Lula.

Utspelet görs efter att Lula i onsdags diskuterat en möjlig lösning på krisen i Venezuela med Colombias president Gustavo Petro.

Petro skriver i sin tur på X att det är upp till Nicolás Maduro att bereda väg för en politisk lösning som ger ”fred och välstånd” för Venezuelas folk.

Oklart ja från Biden

Han manar vidare till ”lyftande av alla sanktioner mot Venezuela”, ”allmän nationell och internationell amnesti”, bildande av en övergångsregering – och ”nya fria val”.

Från USA kommer något otydliga reaktioner. När Joe Biden på torsdagen fick frågan från en journalist om han ställer sig bakom uppmaningarna från Brasilien och Colombia om nya val svarade presidenten ja, rapporterar AFP.

Vita huset tycktes dock korrigera den ståndpunkten då en talesperson senare uppgav att Biden talat ”om det absurda i att Maduro och hans representanter inte säger sanningen om valet den 28 juli”. Talespersonen tillade att det är ”solklart” att oppositionskandidaten Edmundo González Urrutia vunnit.

Kritisk FN-rapport

Venezuelas valkommission, CNE, utropade den sittande presidenten Maduro till vinnare i valet den 28 juli. Enligt CNE fick han 52 procent av rösterna – men inga detaljerade röstningsdata har sedan dess presenterats för att bevisa det.

Maduros seger har ifrågasatts av oppositionen liksom USA, EU och flera latinamerikanska länder. Situationen i landet har varit tumultartad sedan valet, med våldsamma protester som krävt 25 människoliv.

En FN-expertpanel som observerat valet släppte på tisdagen en kritisk rapport. Valet saknade ”grundläggande transparens och integritet som är avgörande för att hålla trovärdiga val”, enligt panelen.