Alliansen saknar besked om de rödgrönas politik

Publicerad 2014-09-26

Alliansen saknar besked om vilken politik som Stefan Löfven ska driva tillsammans med de rödgröna partierna.

Ingen av partiledarna kan därför säga om de släpper fram honom som statsminister eller inte.

– Det ska vi ta ställning till inför att den nye talmannen återkommer, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven presenterade i dag för talmannen Per Westerberg att han kan bilda en regering och få igenom budgeten i riksdagen.

Alliansledarna har sedan tidigare sagt att de ska släppa fram Löfven som statsminister om han kan visa att han kan få igenom budgeten.

– Vårt besked från tidigare gäller ju. Gör vi den bedömning att en sådan förutsättning föreligger då släpper vi fram regeringen. Den bedömningen måste vi göra, säger Jan Björklund (FP), utbildningsminister.

Ska ta gemensamt beslut

Alliansen har dock kvar att ta det beslutet. Enligt Björklund har den nu sittande regeringen inte gjort det.

– Vi ska ta ställning inför att den nye talmannen återkommer måndag eller tisdag, säger han.

De borgerliga partiledarna förutsätter därmed att det sista ordet inte är sagt. Löfven sa på pressträffen att han redan på fredag förväntas kunna presentera sin regering. Om den nya talmannen ska ta en ny sonderingsrunda kan det gruslägga S-ledarens planer.

– Jag förutsätter att en nyvald talman kallar till en ny sonderingsrunda med partiledarna på måndag eller tisdag.

Kommer ni att ta ett gemensamt beslut då inom Alliansen?

– Det utgår jag ifrån ja.

Ber Löfven att återkomma

I övrigt var Löfvens besked väntat. Samtliga företrädare för Alliansen saknar dock svar på vilken slags politik som han som statsminister ska driva tillsammans med Miljöpartiet och med hjälp av Vänsterpartiet.

– Nu är det viktigt att Löfven återkommer med politiska besked i frågor som har avgörande betydelse för jobb och tillväxt, såsom skatt på jobb, industrins energiförsörjning och genomförandet av centrala infrastrukturprojekt, säger Anna Kinberg-Batra (M), gruppledare i riksdagen, i en skriftlig kommentar.

Björklund bekymrar sig mest för Vänsterpartiets påverkan på vinster i välfärden.

– Oron ligger i vad som kommer ut ur förhandlingarna mellan den nya regeringen och Vänsterpartiet. Det kommer att driva politiken i Sverige kraftigt mot vänster och det är bekymmersamt. Därför så kommer vi att gå mot en sådan här regering i tuff opposition, säger han.

”Jag vill varna Löfven”

FP-ledaren understryker vikten av att Socialdemokraterna fullföljer de blocköverensskridande överenskommelser som finns sedan tidigare, däribland på friskoleområdet.

– Jag vill varna Löfven för att nu bryta upp den överenskommelsen för att tillmötesgå Vänsterpartiet. Då skapar han inte någon grund för ett samarbetsklimat i fortsättningen.

Varken Annie Lööf (C) eller Göran Hägglund (KD) har någonting nytt att tillägga i diskussionen om Löfvens regeringsbildning.

– Vi står fast vi det vi har sagt tidigare, säger Anna-Karin Nyman, Lööfs presschef.

Inte heller SD-ledaren Jimmie Åkesson vill ge några nya kommentarer till talmannens beslut att fortsätta låta Löfven bilda en regering. Partiet kan inte heller ge något besked om kommande budgetomröstningar.

– Vi kommer tidigast ge besked när vi har bättre budgetalternativen och har tittat på dem, säger Linus Bylund, Åkessons pressekreterare.