Federley vann över partiets EU-veteran

Uppdaterad 2014-06-05 | Publicerad 2014-05-30

Han slog från underläge – en tredjeplacering.

Men när räkningen var klar stod Fredrick Federley som segrare.

Med drygt 3 000 fler personröster gick han om Centerpartiets toppnamn Kent Johansson och får partiets enda EU-mandat.

Centerpartiet gjorde i år sitt bästa EU-val sedan 1999. Partiet ökade med 1 procentenhet jämfört med förra valet och landade på 6,5 procent.

Framför allt lyckades partiet övertala många väljare under den sista veckan – mycket tackvare EU-kandidaten Fredrick Federleys knorr på grisen.

Flyttades upp två placeringar

Det visade sig även tidigt under räkningen av personröster. Federley, 35, seglade upp från sin tredjeplats på valsedeln till partiets första.

I natt stod det klart att riksdagsledamoten stod som segrare. Han kryssade sig förbi både Centerns andra namn Kristina Yngwe, 30, och toppnamnet tillika nuvarande EU-parlamentarikern Kent Johansson, 61.

När Aftonbladet pratade med Federley på torsdagen ville han inte ta ut segern i förskott och uppgav att han inte skulle kommentera ett eventuellt valresultat förrän på fredagen.

– Men det är jättespännande, sa han.

Fick draghjälp av grisfrågan

Federley har redan sedan slutet av förra året bedrivit en personvalskampanj och främst värnat om grisen.

Med bara en vecka innan valet seglade grisfrågan högst upp på dagordningen. I Danmark blev det offentligt att fyra personer dött tillföljd av antibiotika resistenta bakterier från grisgårdar. Det blev en följddebatt i Sverige om grannlandets amputering av knorrar och att grisarna medicineras med antibiotika i förebyggande syfte.

Federley lanserade en namninsamling för att bevara knorren och ett upprop riktat mot livsmedelskedjorna i Sverige om att stoppa köttproducenter som inte följer EU:s direktiv. Han föreslog även att EU ska utfärda viten till de länder som inte gör det.

Även om nu alla valdistrikt har räknats ska länsstyrelser granska och godkänna sin andel innan Valmyndigheten kan betrakta valresultatet som slutgiltigt.

– Det bedöms vara klart under fredag eftermiddag, säger Kerstin Andersson, chef för Valmyndigheten.

Följ ämnen i artikeln