Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Vänsterpartist blir utesluten

Publicerad 2024-10-23 20.31

Kristofer Lundberg (V).

Vänsterpartiet utesluter Kristofer Lundberg, ordförande i partiets lokalförening i Angered, säger biträdande partisekreteraren Maria Forsberg till TT.

Kristofer Lundberg har bland annat uttalat stöd för terrorklassade palestinska PFLP.

Vänsterpartiet partistyrelse tog beslutet att utesluta honom på onsdagskvällen. Maria Forsberg säger att bakom ligger en samlad bedömning och att Lundberg genom sitt agerande skapat en stor otydlighet kring vad Vänsterpartiet står för i grundläggande frågor.

– Han har haft stora samarbetssvårigheter och också visat stöd för en av organisationerna som deltog i attackerna den 7 oktober.

Inte bidragit

Maria Forsberg säger att partiet haft en process för att lösa situationen, men att Kristofer Lundberg inte bidragit.

– Partiledningen svarar i desperation mot ett mediedrev, säger Lundberg till Göteborgs-Posten efter beskedet.

– Partiledningen har jobbat hårt med att förankra sin linje och beslutade också om att skynda på processen av rädsla för den interna opposition som vuxit och att de fått kritik av Palestina-rörelsen.

Kristofer Lundberg har tidigare sagt till GP att han ingått en överenskommelse med bland andra Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler och att han har följt den "till punkt och pricka".

– Vi anser inte att han har följt de uppgörelser som har gjorts, säger Maria Forsberg.

Nu har Vänsterpartiet besluta att utesluta Kristofer Lundberg. Arkivbild.

Möte med centralrådet

Judiska centralrådet har nyligen beslutat att porta Vänsterpartiet från sina minnesceremonier och partiledaren Nooshi Dadgostar har bjudit in rådet till ett möte.

Maria Forsberg säger att uteslutningen av Kristofer Lundberg har inget med det kommande mötet att göra.

– Nej, det här påbörjades innan de hade gått ut med sitt besked. Vi tog ju beslutet för två veckor sedan att inleda en uteslutningsprocess.

Flera V-politiker har under hösten anklagats för antisemitism. Orwa Kadoura i Malmö och Ali Hadrous i Landskrona har lämnat partiet efter att ha spridit antisemitiska påståenden.