Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Intern V-kritik: "Förtroendet har skadats"

Publicerad 2024-10-25 07.12

Vänsterpartiet utesluter Kristofer Lundberg, ordförande i partiets lokalförening i Angered. Arkivbild.

Vänsterpartisten Kristofer Lundberg har uteslutits ur partiet.

Men lokalt stöttas V-toppen från flera håll – samtidigt som partistyrelsen får hård kritik.

– Förtroendet har blivit skadat, säger vänsterpartisten Lars Henriksson.

Enligt Lars Henriksson, ledamot i partiets distriktsstyrelse i Göteborg, har Kristofer Lundberg fått klä skott för sin högljudda profil i Palestinafrågan.

Vänsterpartiet har inte stått emot utan har gått på högerns berättelse. Jag tror inte att den här hetsen kommer att sluta utan nu ger man vargarna blodad tand, säger han.

På sociala medier har också Elise Norberg Pilhem, ledamot i kommunstyrelsen på Orust och tidigare medlem i partiets verkställande utskott nationellt, stöttat Lundberg före uteslutningen.

Pressat parti

Vänsterpartiet har varit pressat från flera håll under hösten och frågan om Lundbergs framtid inom partiet har väckt stor uppmärksamhet.

Bland annat efter att han uttalat stöd för terrorklassade PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse).

På onsdagen uteslöts Lundberg – som tidigare var ordförande i partiets lokalförening i Angered – av partistyrelsen.

Partisekreteraren Maria Forsberg hänvisade till en samlad bedömning där Lundberg genom sitt agerande ”skapat en stor otydlighet kring vad Vänsterpartiet står för i grundläggande frågor”.

Flera av de lokala partiföreträdare som TT talat med uttrycker att man upplever en häxjakt från partistyrelsen där personer som uttrycker obekväma åsikter rensas bort.

– Det kommer inte att ta slut här. Det har varit en jäkla jakt på Kristofer och nu kommer det att letas nya som man kan köra krypskytte mot, säger Ante Bränholm som är tidigare partikamrat med Lundberg i Angered.

Nyligen vädjade också 31 föreningar engagerade i Palestinarörelsen till partiledningen om att låta Kristofer Lundberg få vara kvar i partiet.

Ser fram emot dialog

Håkan Svenneling, riksdagsledamot och Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, säger till TT att det är naturligt att det finns mycket känslor inom partiet ”efter ett år av krig och förödelse i både Gaza och Libanon”.

Hur ser du på att det kommit fram antisemitiska åsikter i partiet i samband med konflikten?

– Vi är väldigt tydliga från Vänsterpartiets sida att antisemitism inte är tillåtet och att vi jobbar mot antisemitism.

Angående Lundberg säger Svenneling att partistyrelsen fattat sitt beslut och att det ”nu betyder slutet på själva processen i det enskilda fallet”

– Nu ser vi fram emot en dialog med Judiska centralrådet, och så kommer det att vara ett fortsatt arbete framåt, säger han.

Följ ämnen i artikeln