Flyger en mil i jakt på blod – så ska de stoppas

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2024-06-29 09.05

Flygbesprutningarna av myggorna vid Nedre Dalälven har pågått i över 20 år. Arkivbild.

Ljusa kläder och lite myggmedel räcker inte. Vid Nedre Dalälven är det fullt krig mot myggorna som gäller.

Samtidigt pågår en rättslig strid om en utökning av bekämpningsområdet.

Aedes sticticus. Eller vårsvämmygga.

Så heter stickmyggan som satt skräck i invånarna längs Nedre Dalälven och Klarälven.

Kännetecknande för områdena är att de ofta – ibland flera gånger samma år – blir översvämmade. Då trivs myggorna.

– Hos översvämningsmygg lägger honan ägg på mark där de känner att det luktar som att det brukar vara översvämning, säger Tobias Lilja, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– När vattnet stiger och täcker marken kläcks äggen. Då får man mycket översvämningsmygg ungefär två veckor efter en översvämning.

Myggorna är aggressiva, aktiva även mitt på dagen och kan i stora antal flyga upp till en mil för att hitta blod.

De kan dessutom ge upphov till flera generationer per år.

”De är ute jämt, överallt”

Flygbesprutningarna vid Nedre Dalälven inleddes 2001–2002 och har pågått sedan dess.

– Den har otroligt god effekt. Den slår i stort sett ut översvämningsmyggorna men lämnar alla de andra stickmyggorna, säger Jan Lundström, som varit inblandad i projektet Biologisk Myggkontroll sedan starten.

Sedan 2020 pågår även bekämpning vid Klarälven i Forshaga kommun. Då hade de boende i bland annat Deje i flera år klagat på den olidliga situationen.

– Vi får springa från bilen in på verandan där vi har myggnät. Och klippa gräset får man göra i regnkläder i strålande solsken. Myggen är ju ute även i solen, de är ute jämt, överallt, berättade en boende för TT 2018.

Rättslig strid

En utvidgning av originalområdet vid Nedre Dalälven, österut, har dock stött på patrull. Projektet har ansökt om att få utöka bekämpningen men fått nej av Naturvårdsverket.

– Mark- och miljödomstolen har gett oss rätt, men Naturvårdsverket har överklagat. Vi får se om det lyfts till överdomstolen eller inte, säger Jan Lundström.

– Problemet är att vi bekämpar ett område, men så är det samtidigt stor myggproduktion bara några kilometer bort. Då flyger myggen in därifrån istället.

Regeringen beslöt nyligen att dubbla stödet till bekämpningen i år, från drygt fem till tio miljoner kronor. Det innebär dock inte att myggproblemet kommer ett steg närmare en lösning, poängterar Jan Lundström.

– Så länge du vill hålla myggen i schack, så länge måste du fortsätta. Det här utrotar inte myggorna, men mängderna påverkas enormt mycket.

Följ ämnen i artikeln