Svensk framgång mot svinpest studeras

Markus Botsjö/TT

Publicerad 2024-06-25 18.22

Stängslet kommer finnas kvar i det svinpestsmittade området för att hålla ute vildsvin och tamgrisar. Men både människor och hundar får röra sig i skogen igen. Arkivbild.

Faran tycks vara över i det tidigare svinpestsmittade området i Fagersta – och människor kan röra sig fritt i skogen.

Nu ska det forskas på vad som gjorde den svenska strategin framgångsrik.

Nästan alla restriktioner har hävts i området där man i höstas upptäckte de första fallen av afrikansk svinpest i Sverige. Den svenska bekämpningskampanjen verkar bli en av få framgångsrika mot smittan i Europa.

– Vår bedömning är att risken för att det skulle finns smitta kvar är försumbar. Men för att friförklaras helt av EU måste det ha gått ett år sedan det senaste fallet, säger statsveterinär Erika Chenais.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har tilldelats 8,4 miljoner kronor av Naturvårdsverket för att studera hanteringen av framtida utbrott av afrikansk svinpest hos vildsvin.

I uppdraget ingår att ta reda på vad som gjort bekämpningen av svinpest lyckad i Fagersta. Erika Chenais, som leder forskningsprojektet, tror att flera faktorer kan förklara varför den svenska bekämpningen tycks ha varit så framgångsrik.

– Där som smittan bröt ut var precis i kanten av vildsvinens utbredningsområde. Dessutom var vi snabba med att stängsla in området och den magra skogen gjorde det lättare att med hjälp av foder styra vildsvinen åt det hållet där de skulle avlivas.

Ett väl upparbetat samarbete med jägare var också avgörande.

– Jägarna har i Fagersta har varit helt fantastiska, säger Erika Chenais.

Sedan smittan konstaterades i september förra året har totalt 68 vildsvinskadaver positiva för ASF-virus hittats i smittozonen, enligt SVA. 59 tamgrisar och 92 vildsvin har fått avlivas i den smittade zonen. Ingen smittspridning har påvisats sedan slutet av september.

Följ ämnen i artikeln